Kukbuk
Kukbuk
Potrawka z białej fasoli z małżami i smażonym dorszem z chili i kolendrą

Potrawka z białej fasoli i małży ze smażonym dorszem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
biała fasola
300 g
szalotka
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
seler naciowy
1 łodyga
papryczka chili
1 sztuka
oliwa
do smażenia
małże
½ kg
wytrawny cydr
150 ml
masło
50 g
filet dorsza ze skórą
ok. 250 g
sól
do gotowania i do smaku
pieprz
do smaku
kolendra lub pietruszka
1 pęczek
sok z ½ cytryny

Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie przez mniej więcej godzinę, do miękkości.

krok 2

Szalotkę, czosnek, seler naciowy i papryczkę chili bez pestek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy małże, podsmażamy chwilę i wlewamy cydr. Przykrywamy, by wszystkie małże równomiernie się gotowały i otwierały. Po 2-3 minutach podnosimy pokrywkę, mieszamy, dodajemy fasolę i masło, mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu.

krok 3

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie tylko od strony skóry.

krok 4

Kolendrę lub natkę pietruszki siekamy i dodajemy do potrawki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie. Wykładamy na talerz, na wierzchu rozkładamy usmażonego dorsza. 

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk