Kukbuk
Kukbuk
Przepis na doradę z warzywami z restauracji Farma Bii (fot. Maciek Niemojewski)

Dorada z warzywami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ryba:
dorada
1 sztuka
mąka pszenna
2 łyżki
olej rzepakowy
200 ml + do podania
sól
do smaku
Salsa:
brzoskwinia
3 sztuki
mała papryczka chili
1 sztuka
natka pietruszki
20 g
kolendra
20 g
melisa
10 g
rukiew wodna
10 g
skórka z cytryny
z 1 sztuki
sól
do smaku
Do podania:
fasolka szparagowa
50 g
bób
50 g
groszek zielony
30 g
masło
50 g
oliwa
do polania
sól
do posypania

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Doradę oskrobujemy i usuwamy z niej kręgosłup tak, by pozostawić jedynie filet z ogonem. Usuwamy ości i oprószamy rybę mąką. Obsmażamy z obu stron na oleju, 1½ minuty z każdej strony a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

krok 2

Przygotowujemy salsę. Brzoskwinie siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy posiekane papryczkę chili i zioła, a następnie doprawiamy skórką z cytryny i solą. 

krok 3

Fasolkę szparagową, bób i groszek zielony blanszujemy osobno w lekko osolonej wrzącej wodzie – każdy składnik trzymamy w niej około minuty. Osuszamy warzywa na ręczniku papierowym, a następnie smażymy na rozgrzanym maśle około 1½ minuty. Kiedy warzywa się usmażą, doprawiamy rybę solą.

krok 4

Na talerz wykładamy salsę z brzoskwini, na tym kładziemy rybę, a obok przesmażone warzywa. Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy solą.  

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk