Pierwsze oznaki wiosny – i momentalnie rośnie nasz apetyt na świeżą zieleninę. Proces wzrostu roślin, od nasiona do bujnych liści, wymaga jednak cierpliwości. Na razie na targu dostępne są drobne liście szpinaku, rukola, koper, natka pietruszki i kolendry, szczypiorek, pierwsze sałaty, a także wszystko, co jest uprawiane w gruncie, ale pod osłonami. By nasycić się zielonym, uzupełniamy talerze mrożonymi warzywami – groszkiem, bobem, fasolką i brokułami lub porami, które lubią chłód i dobrze zachowały się od ubiegłego roku.
Wiosenna aura sprzyja nie tylko roślinom, ale i życiu towarzyskiemu. Podczas wyjazdów w plener, spotkań w ogrodzie lub pikników w parku doskonale sprawdzają się rozmaite tarty, placki i quiche’e. Są nie tylko pyszne, pełnowartościowe i różnorodne, ale także łatwe i wygodne w transporcie. Bez większego problemu można je spakować do koszyka i dowieźć w nienaruszonym stanie na plenerową imprezę. Sprawdźcie, jak je przygotować i w jakiej wersji smakują najlepiej.