Kukbuk
Kukbuk

Tarta ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Spód:
mrożone ciasto francuskie
300 g
fasola
do obciążenia ciasta podczas pieczenia
Nadzienie:
zielone szparagi
1 pęczek
cukier
1 łyżka
sól
½ łyżeczki + do smaku
jajko „zerówka”
4 sztuki
śmietanka
1 szklanka
tarty ser emilgrana
80 g
pieprz
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Ciasto francuskie rozmrażamy powoli w lodówce przez całą noc. Gdy jest miękkie, rozwałkowujemy je na blasze, nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy ziarnami fasoli. Pieczemy około 15 minut – do zarumienienia – w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę i pergamin.  

krok 2

Łodygi szparagów obieramy obieraczką do warzyw, a następnie blanszujemy w garnku z posłodzoną i osoloną wrzącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy.   

krok 3

Szparagi równomiernie wykładamy na podpieczony spód, a następnie zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż masa się zetnie – około 20 minut. Tartę podajemy na ciepło – wówczas smakuje najlepiej.   

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk