Kukbuk
Kukbuk
Ciasto z rabarbarem i kruszonką, prosty przepis na szybką tartę rabarbarową (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta rabarbarowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
zmielone migdały
30 g
cukier puder
75 g
mąka ziemniaczana
½ łyżeczki
sól
szczypta
Rabarbar:
rabarbar
500 g
cukier waniliowy
35 g
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka pszenna
120 g
cukier
130 g
masło
80 g
sól
szczypta
Do podania:
cukier puder
według uznania

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Wszystkie składniki ciasta rozdrabniamy w dłoniach do uzyskania faktury piasku, a następnie szybko zagniatamy. Z ciasta tworzymy płaski placek. Zawijamy go w folię i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 3 milimetrów. Wykładamy nim formę o średnicy 20 centymetrów. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (z termoobiegiem).Ciasto wciąż powinno być jasne.   

krok 2

Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy z cukrze waniliowym i mące ziemniaczanej.  Wszystkie składniki kruszonki ucieramy.   

krok 3

Na ciasto równomiernie wykładamy rabarbar, a następnie kruszonkę. Pieczemy 20-30 minut, aż kruszonka będzie złota. Tartę podajemy ostudzoną i posypaną cukrem pudrem.   

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk