Kukbuk
Kukbuk

Galettes z botwiną i bryndzą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
500 g
masło
250 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
woda
60 ml
sól
szczypta
Nadzienie:
botwina
1 pęczek liści
woda
1 l
ocet
50 ml
cukier
30 g
śmietanka 36%
50 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
bryndza
80 g
czosnek
6 ząbków
olej
do smażenia

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Wszystkie składniki ciasta – poza 1 jajkiem – zagniatamy. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy je na kulki o wadze około 70 gramów. Wałkujemy kulki na cienkie placki (nie muszą być równe).   

krok 2

Liście i łodygi botwiny kroimy w 2-centymetrowe paski. Blanszujemy je w wodzie z octem i cukrem, odcedzamy.Botwinę łączymy ze śmietanką, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Bryndzę kruszymy w palcach. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki i smażymy na oleju, aż będą złociste i chrupiące. Osuszamy ręcznikiem papierowym.   

krok 3

Na środek każdego z przygotowanych wcześniej placków wykładamy botwinę – pozostawiamy 2 centymetry wolnego miejsca wzdłuż brzegu. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Galettes podajemy posypane bryndzą i chrupiącym czosnkiem.  

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk