Kukbuk
Kukbuk

Placek jaglany z kremowym serem i zieleniną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Spód:
kasza jaglana
1½ szklanki
biała część pora
1 sztuka
koper
4 łyżki
masło
4 łyżki
rodzynki
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
jajko "zerówka"
1 sztuka
Nadzienie:
kremowy ser śmietankowy
200 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
skórka z cytryny
z ½ sztuki
cukier
1 łyżka
groszek cukrowy
4 sztuki
pędy groszku
4 sztuki
mrożony groszek
2 łyżki
mrożony bób
3 łyżki
mrożona fasolka szparagowa
2 łyżki
koper
3 gałązki
mięta
3 gałązki

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Por kroimy w paseczki, koper siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cząstki pora i smażymy go na małym ogniu. Gdy zmięknie, dodajemy rodzynki i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy, a następnie łączymy z ugotowaną kaszą i z dodatkami. Mieszamy. Masę przekładamy na okrągłą blachę wyłożoną pergaminem i wyrównujemy przy użyciu łyżki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy.   

krok 2

Kremowy ser śmietankowy doprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Mieszamy, a następnie rozsmarowujemy równo masę na ostudzonym placku jaglanym. W posłodzonej wodzie przez 5-10 minut gotujemy groszek cukrowy i mrożone warzywa. Odcedzamy i studzimy. Placek podajemy obłożony ugotowanymi warzywami i świeżymi ziołami – koprem i listkami mięty.  

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk