Z roku na rok coraz więcej osób interesuje się kulturą kulinarną. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie powstają nowe szkoły kulinarne, prowadzone są kursy i darmowe webinaria. Rośnie również popularność warsztatów barmańskich. To im zawdzięczamy rozwój kultury przygotowywania i podawania alkoholu i wyższą świadomość w tym zakresie. Niemal z dnia na dzień odkryliśmy w sobie nieskończone pokłady pomysłów i inspiracji, które kiedyś nawet nie przeszłyby nam przez głowę. Sztuka tworzenia smacznych koktajli okazała się nie tylko prostą rozrywką, ale także popisową umiejętnością, sprawdzającą się w wielu sytuacjach towarzyskich. Znajomość koktajli i drinków pozwala zabłysnąć w towarzystwie i w wyjątkowy sposób podjąć nimi gości w upalne dni. Akcenty takie jak skórka z limonki, orzeźwiające owoce yuzu czy marakuja nie tylko dodadzą domówce nieco egzotyki, ale także wzbogacą smak letnich koktajli.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
![Przyjaciele letnim wieczorem na domówce przy basenie (fot. Eric Nopanen / unsplash.com)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/YxSOFsVRcw06VGCVWiyP9Vql2-uxy1l59_yg2z-5u2w/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/ZXJpYy1ub3BhbmVu/LTNza0xwYU9CbE13/LXVuc3BsYXNoLmpw/Zw.jpg)
Jak przygotować idealną wakacyjną domówkę?
Urządzenie idealnej letniej domówki jest prostsze, niż myślicie. Podpowiadamy, jak ją przygotować, jaki alkohol dobrać i jakie tropikalne drinki skomponować na jego bazie!
Patryk Le Nart: Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, w której 17-letniej historii przeszkolił ponad 11 tysięcy barmanów. Właściciel Bar Catering i portalu barowego MojBar.pl, na którego potrzeby zrealizował ponad 100 filmów instruktarzowych. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w Szkole zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Autor i bohater artykułów prasowych. Występujący w roli eksperta w audycjach radiowych i telewizyjnych. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.
Tekst: Patryk Le Nart
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/oRN3JacsSXTkvYtA26OlACMq8FYak5FvIyTzIfyylyc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/am9oYW5uYS1kYWhs/YmVyZy1rbmo4VUFM/ZEo3TS11bnNwbGFz/aF8yLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/q842AxOZ_zLzBgcVAtrxhXre-MMMV6LwZo-9fh4V8Gw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/am9oYW5uYS1kYWhs/YmVyZy1rbmo4VUFM/ZEo3TS11bnNwbGFz/aF8yLmpwZw.jpg 1010w)
Mimo że w każdym większym mieście znajdziemy przynajmniej jeden koktajlbar na wysokim poziomie, to obecnie częściej wybieramy kameralne spotkania w domu lub w plenerze. Właśnie podczas nich możemy wykorzystać barmańskie zdolności, nabyte chociażby dzięki filmom instruktażowym publikowanym w internecie.
Jaki alkohol kupić na domówkę?
Każda domówka wymaga odpowiednich przygotowań. Powinniśmy zadbać o to, by nasi goście mieli co jeść, równie ważne będzie zakupienie odpowiedniego alkoholu. Nie zawsze jednak wiemy, którą butelkę ściągnąć ze sklepowej półki. Nasze gusta się różnią, dlatego warto chwilę się zastanowić i wybrać taki trunek, który idealnie sprawdzi się na letnim domowym party.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SRLCC6gFESSiTZbVKniv-4DBJlMPqzA_TnZ6a279WVc/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/ZW1tYW51ZWwtb3g3/U0FDQ3NuUkEtdW5z/cGxhc2guanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hbPod3bSMh3Dz_kvniNoKmuvraSYKgNfESAGsbQVqgo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/ZW1tYW51ZWwtb3g3/U0FDQ3NuUkEtdW5z/cGxhc2guanBn.jpg 1010w)
Jako że nie chcemy spędzać całej imprezy w kuchni, a planujemy przygotować koktajle, zaopatrzmy się w alkohol, który będzie stanowił odpowiednią bazę wakacyjnych kompozycji. Ostatnimi czasy modne są giny, rumy oraz whisky wsparte dodatkowymi aromatami; zwłaszcza ta ostatnia propozycja ma rzeszę fanów i uchodzi za niekwestionowanego króla domówek.
Z jednej strony wynika to z rosnącej popularności whisky w Polsce, z drugiej – elementem przyciągającym uwagę są egzotyczne aromaty. Trunki bazujące na szkockiej whisky, takie jak Ballantine’s Brasil i Ballantine’s Passion, są infuzowane tropikalnymi aromatami: orzeźwiającą limonką, marakują czy owoce yuzu. Chociaż podróż w tropiki nie dla wszystkich jest na wyciągnięcie ręki, własnoręcznie przygotowany aromatyczny drink na bazie Ballantine’s Brasil albo Ballantine’s Passion zapewni prawdziwie egzotyczny nastrój.
Co i jak podawać na wakacyjnej domówce?
Kiedy już zaopatrzymy się w odpowiedni alkohol, warto pomyśleć o sposobach wykorzystania go w koktajlach – a możliwości jest wiele. Przede wszystkim możemy użyć go do przygotowania niemal wszystkich znanych nam egzotycznych połączeń. Klasyczne koktajle, takie jak Old Fashioned czy Whisky Sour, pozwolą zabłysnąć w towarzystwie w roli profesjonalnego barowego miksologa. Jeżeli nie chcemy spędzić na ich przygotowywaniu zbyt wiele czasu, powinniśmy pomyśleć o prostych połączeniach z ogólnodostępnymi mikserami. Nieprzesadzonym dodatkiem do naszej kompozycji może być kawałek cytryny czy limonki.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Q-_TWnxq7lGdiVot2hEZEw0rX8sWvx9vb2PzJ4CuwZU/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/Ymxha2Utd2lzei11/cm5RMGZPN2haby11/bnNwbGFzaF9JeHhq/WnF4LmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/X3Sh861Uw5QzXopMcGP2pwL8qIdrIkF09vWA-XH8Z6k/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDgv/Ymxha2Utd2lzei11/cm5RMGZPN2haby11/bnNwbGFzaF9JeHhq/WnF4LmpwZw.jpg 2480w)
Nie zapominajmy, że każda udana domówka to również dobre jedzenie, czyli lekkie dania. Idealny koktajl to taki, który smakuje dobrze samodzielnie, a także w połączeniu z serwowanymi potrawami. Wszechstronność i bogactwo aromatów w kompozycjach, które zawierają whisky i nuty owocowe, jak skórka z limonki czy owoce yuzu, sprawią, że świetnie połączą się z wakacyjnymi potrawami na bazie owoców i warzyw, a także klasycznymi przekąskami i sałatkami.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Xs_Gd5DV854zNHoTEjrYvIO-IfX31l6jxQS7p5quk5I/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/QXRyeWJ1dHlfZG9t/b3dlXzEuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/DIdcSa_wGAqGjtIXHqVT3q6LZsnkeK0mbtk1Xd6Wmdg/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/QXRyeWJ1dHlfZG9t/b3dlXzEuanBn.jpg 2480w)
Jak przygotować się na idealną domówkę?
Każdy dobry koktajl obroni się sam, nawet jeśli zostanie podany w słoiku, choć ładne szkło na pewno pozytywnie wpłynie na jego odbiór. Nie musimy jednak w tym celu robić poważnych zakupów; najbardziej wszechstronne są wysokie szklanki lub duże kieliszki do wina. Koktajle prezentują się w nich bardzo elegancko, a kształt kieliszka dodaje kompozycji lekkości. Ich tworzenie może nam się kojarzyć ze specjalistycznym sprzętem barmańskim, tymczasem słoik i łyżka w zupełności wystarczą do przygotowania wszystkich drinków wymagających wstrząsania lub mieszania.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/N7HwdtuDPXvZgPSyxumAis-VHj7O-WQwDvr-bal1hZI/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/QXRyeWJ1dHlfcHJv/ZmVzaW9uYWxuZV8x/X2tvcGlhLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/wyPc3yQil_GhcXmqtw5jQL3XouvRIQaqpo02UX4-UnI/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/QXRyeWJ1dHlfcHJv/ZmVzaW9uYWxuZV8x/X2tvcGlhLmpwZw.jpg 2480w)
Balans pomiędzy słodyczą i kwasowością to podstawa każdego wymarzonego przepisu na egzotyczną kompozycję
Musimy jednak pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Po pierwsze: o zachowaniu odpowiednich proporcji. Balans pomiędzy słodyczą i kwasowością to podstawa każdego wymarzonego przepisu na egzotyczną kompozycję. Po drugie: nie wolno zapominać, że najważniejszym poza alkoholem składnikiem koktajlu jest lód. Kostki powinny być pełne i w miarę duże. Przed wrzuceniem ich do alkoholu upewnijmy się, że mają neutralny zapach.
Im więcej lodu użyjemy, tym wolniej dojdzie do jego rozpuszczenia, a w efekcie do rozcieńczenia smaków. Na koniec najważniejsza rzecz, o której powinniśmy pamiętać: z dobrego alkoholu naprawdę trudno jest stworzyć niesmaczny koktajl. Nie bójmy się uruchomić kreatywności – twórzmy, wymyślajmy i komponujmy, a przekonamy się, jak łatwo i przyjemnie jest być domowym barmanem.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XlhpLAgUO_ded4aSetKA1BiNsp3QggLnRLPbpL1O4mA/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/bWVkLW1oYW1kaS0t/M0ozd1ZfYjBxNC11/bnNwbGFzaC5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/c0hQ78WBfFJxVEIAgS_SSCQhuODHaF-ACBbUXDxtm7Y/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/bWVkLW1oYW1kaS0t/M0ozd1ZfYjBxNC11/bnNwbGFzaC5qcGc.jpg 2480w)
Co trzeba kupić na idealną domówkę?
- Mocny alkohol 120 ml na osobę
- Lód min. 200 g na osobę
- Bezalkoholowe napoje 1 l na osobę
- Dodatki, dekoracje i odpowiednie szkło
- Przekąski
Pamiętajcie, że obowiązkiem gospodarza jest odpowiedzialność za swoich gości.
Brasil Collins
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/lMC5W2lc0MVBPzXWraWHHh25fazts6ox4-dJp6XZOcQ/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/U3RlcHlfQnJhc2ls/XzFfMi0wMS5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Kgy7IuolpuAa-njQ66qEbY6QtMSoJZcwdjjTAUFzcPk/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/U3RlcHlfQnJhc2ls/XzFfMi0wMS5qcGc.jpg 2480w)
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KdzPKYY8Zj0SLyZN9-0JBi3UtcKmp3hNRYAsIFcPvk8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/YnJhc2lsX3Bpb24u/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zLkFnLxNJu40JM4iqiyMBKYCZRP2pTT6aIlwyGl6w9I/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMDcv/YnJhc2lsX3Bpb24u/anBn.jpg 1010w)
Brasil Collins
Składniki:
- Ballantine's Brasil 40 ml
- sok z limonki 30 ml
- syrop z kwiatu bzu 25 ml
- woda gazowana do uzupełnienia
- tymianek do dekoracji
- lód szklanka
Ballantine's Brasil i syrop z kwiatu bzu łączymy w szklance z lodem, wyciskamy limonkę i dodajemy, delikatnie mieszamy, uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy tymiankiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?