Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Jak przygotować idealną wakacyjną domówkę?

Urządzenie idealnej letniej domówki jest prostsze, niż myślicie. Podpowiadamy, jak ją przygotować, jaki alkohol dobrać i jakie tropikalne drinki skomponować na jego bazie!

Patryk Le Nart: Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, w której 17-letniej historii przeszkolił ponad 11 tysięcy barmanów. Właściciel Bar Catering i portalu barowego MojBar.pl, na którego potrzeby zrealizował ponad 100 filmów instruktarzowych. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w Szkole zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Autor i bohater artykułów prasowych. Występujący w roli eksperta w audycjach radiowych i telewizyjnych. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Tekst: Patryk Le Nart

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Opublikowano: 10 Lipca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Z roku na rok coraz więcej osób interesuje się kulturą kulinarną. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie powstają nowe szkoły kulinarne, prowadzone są kursy i darmowe webinaria. Rośnie również popularność warsztatów barmańskich. To im zawdzięczamy rozwój kultury przygotowywania i podawania alkoholu i wyższą świadomość w tym zakresie. Niemal z dnia na dzień odkryliśmy w sobie nieskończone pokłady pomysłów i inspiracji, które kiedyś nawet nie przeszłyby nam przez głowę. Sztuka tworzenia smacznych koktajli okazała się nie tylko prostą rozrywką, ale także popisową umiejętnością, sprawdzającą się w wielu sytuacjach towarzyskich. Znajomość koktajli i drinków pozwala zabłysnąć w towarzystwie i w wyjątkowy sposób podjąć nimi gości w upalne dni. Akcenty takie jak skórka z limonki, orzeźwiające owoce yuzu czy marakuja nie tylko dodadzą domówce nieco egzotyki, ale także wzbogacą smak letnich koktajli.

Mimo że w każdym większym mieście znajdziemy przynajmniej jeden koktajlbar na wysokim poziomie, to obecnie częściej wybieramy kameralne spotkania w domu lub w plenerze. Właśnie podczas nich możemy wykorzystać barmańskie zdolności, nabyte chociażby dzięki filmom instruktażowym publikowanym w internecie.

Jaki alkohol kupić na domówkę?

Każda domówka wymaga odpowiednich przygotowań. Powinniśmy zadbać o to, by nasi goście mieli co jeść, równie ważne będzie zakupienie odpowiedniego alkoholu. Nie zawsze jednak wiemy, którą butelkę ściągnąć ze sklepowej półki. Nasze gusta się różnią, dlatego warto chwilę się zastanowić i wybrać taki trunek, który idealnie sprawdzi się na letnim domowym party.

Jako że nie chcemy spędzać całej imprezy w kuchni, a planujemy przygotować koktajle, zaopatrzmy się w alkohol, który będzie stanowił odpowiednią bazę wakacyjnych kompozycji. Ostatnimi czasy modne są giny, rumy oraz whisky wsparte dodatkowymi aromatami; zwłaszcza ta ostatnia propozycja ma rzeszę fanów i uchodzi za niekwestionowanego króla domówek.

Z jednej strony wynika to z rosnącej popularności whisky w Polsce, z drugiej – elementem przyciągającym uwagę są egzotyczne aromaty. Trunki bazujące na szkockiej whisky, takie jak Ballantine’s Brasil i Ballantine’s Passion, są infuzowane tropikalnymi aromatami: orzeźwiającą limonką, marakują czy owoce yuzu. Chociaż podróż w tropiki nie dla wszystkich jest na wyciągnięcie ręki, własnoręcznie przygotowany aromatyczny drink na bazie Ballantine’s Brasil albo Ballantine’s Passion zapewni prawdziwie egzotyczny nastrój.

Reklama

Co i jak podawać na wakacyjnej domówce?

Kiedy już zaopatrzymy się w odpowiedni alkohol, warto pomyśleć o sposobach wykorzystania go w koktajlach – a możliwości jest wiele. Przede wszystkim możemy użyć go do przygotowania niemal wszystkich znanych nam egzotycznych połączeń. Klasyczne koktajle, takie jak Old Fashioned czy Whisky Sour, pozwolą zabłysnąć w towarzystwie w roli profesjonalnego barowego miksologa. Jeżeli nie chcemy spędzić na ich przygotowywaniu zbyt wiele czasu, powinniśmy pomyśleć o prostych połączeniach z ogólnodostępnymi mikserami. Nieprzesadzonym dodatkiem do naszej kompozycji może być kawałek cytryny czy limonki.

Nie zapominajmy, że każda udana domówka to również dobre jedzenie, czyli lekkie dania. Idealny koktajl to taki, który smakuje dobrze samodzielnie, a także w połączeniu z serwowanymi potrawami. Wszechstronność i bogactwo aromatów w kompozycjach, które zawierają whisky i nuty owocowe, jak skórka z limonki czy owoce yuzu, sprawią, że świetnie połączą się z wakacyjnymi potrawami na bazie owoców i warzyw, a także klasycznymi przekąskami i sałatkami.

Jak przygotować się na idealną domówkę?

Każdy dobry koktajl obroni się sam, nawet jeśli zostanie podany w słoiku, choć ładne szkło na pewno pozytywnie wpłynie na jego odbiór. Nie musimy jednak w tym celu robić poważnych zakupów; najbardziej wszechstronne są wysokie szklanki lub duże kieliszki do wina. Koktajle prezentują się w nich bardzo elegancko, a kształt kieliszka dodaje kompozycji lekkości. Ich tworzenie może nam się kojarzyć ze specjalistycznym sprzętem barmańskim, tymczasem słoik i łyżka w zupełności wystarczą do przygotowania wszystkich drinków wymagających wstrząsania lub mieszania.

Balans pomiędzy słodyczą i kwasowością to podstawa każdego wymarzonego przepisu na egzotyczną kompozycję

Musimy jednak pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Po pierwsze: o zachowaniu odpowiednich proporcji. Balans pomiędzy słodyczą i kwasowością to podstawa każdego wymarzonego przepisu na egzotyczną kompozycję. Po drugie: nie wolno zapominać, że najważniejszym poza alkoholem składnikiem koktajlu jest lód. Kostki powinny być pełne i w miarę duże. Przed wrzuceniem ich do alkoholu upewnijmy się, że mają neutralny zapach.

Im więcej lodu użyjemy, tym wolniej dojdzie do jego rozpuszczenia, a w efekcie do rozcieńczenia smaków. Na koniec najważniejsza rzecz, o której powinniśmy pamiętać: z dobrego alkoholu naprawdę trudno jest stworzyć niesmaczny koktajl. Nie bójmy się uruchomić kreatywności – twórzmy, wymyślajmy i komponujmy, a przekonamy się, jak łatwo i przyjemnie jest być domowym barmanem.

Co trzeba kupić na idealną domówkę?

  • Mocny alkohol 120 ml na osobę
  • Lód min. 200 g na osobę
  • Bezalkoholowe napoje 1 l na osobę
  • Dodatki, dekoracje i odpowiednie szkło
  • Przekąski

Pamiętajcie, że obowiązkiem gospodarza jest odpowiedzialność za swoich gości.

Brasil Collins

Brasil Collins

Składniki:

  • Ballantine's Brasil 40 ml
  • sok z limonki 30 ml
  • syrop z kwiatu bzu 25 ml
  • woda gazowana do uzupełnienia
  • tymianek do dekoracji
  • lód szklanka

Ballantine's Brasil i syrop z kwiatu bzu łączymy w szklance z lodem, wyciskamy limonkę i dodajemy, delikatnie mieszamy, uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy tymiankiem. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka