Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – bułki zapiekane z sosem bolońskim (fot. Paulina Czyżewska)

Bułki zapiekane z sosem bolońskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bułki do burgerów
4 styki
sos boliński
12 łyżek
ser emilgrana
100 g
rukola
garść
pesto pitruszkowe
100 ml

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Przecinamy bułki poziomo na ⅓ wysokości, tak by ściąć cienki czubek. Z dolnej części bułek wyjmujemy miąższ, aby utworzyć ze skórki głębokie naczynia. Napełniamy je sosem bolońskim. 

krok 2

Wstawiamy bułki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20-25 minut, aż pieczywo się zarumieni, a sos zagrzeje. Bułki podajemy gorące, posypane serem, rukolą, polane zielonym pesto pietruszkowym.   

TIP

Aby miąższ wyjęty z bułki się nie zmarnował, można go ususzyć i zemleć na bułkę tartą lub porwać na kawałeczki, zwilżyć oliwą, posypać solą, oregano i chili, a później usmażyć na suchej patelni. Tak przygotowane grzanki sprawdzą się jako dodatek do sałatki lub zupy kremu.  

TIP 2

Bułki zapiekane z sosem bolońskim można przygotować w wersji wegetariańskiej. Wówczas potrzebne będą pieczarki, cebula, masło, śmietana, natka pietruszki i koper. Pokrojone grzyby dusimy z posiekaną cebulą na maśle, dodajemy kilka łyżek śmietany, posiekaną natkę pietruszki i koper. Gotujemy, aż odparuje. Przygotowany sos nakładamy do bułek i zapiekamy pod serem. W tej wersji możemy również użyć grzybów z sosu grzybowego z pastą truflową.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk