Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – bao na szybko (fot. Paulina Czyżewska)

Bao na szybko

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
marchewka
2 sztuki
ocet ryżowy
50 ml
woda
100 ml
cukier
3-4 łyżki
korzeń imbiru
2 cm
chili
szczypta
gotowe bułeczki do gotowania na parze (pyzy na parze)
6 sztuk
sałata
1 główka
świeża kolendra
½ pęczka
szynka pieczona w miodzie
6 plasterków
salsa mayo chipotle
6 łyżeczek
majonez szczypiorkowy
6 łyżeczek

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Marchew kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy składniki marynaty (ocet, wodę, cukier, starty imbir i chili) i zanurzamy w niej marchew – im dłużej się marynuje, tym mocniejszy ma smak.

krok 2

Bułeczki nacinamy i układamy na sicie nad garnkiem z wrzącą wodą, by zagrzały się na parze. Sałatę myjemy i osuszamy, kolendrę siekamy, szynkę kroimy w plastry.

krok 3

Gorące bułeczki smarujemy salsą mayo chipotle, nadziewamy sałatą, szynką, marchewką i kolendrą, dekorujemy majonezem szczypiorkowym i podajemy.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk