Kukbuk
Kukbuk
Przepis – ośmiornica z ziemniakami, jak przyrządzić ośmiornicę (fot. Maciek Niemojewski)

Ośmiornica z ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
gotowana marynowana ośmiornica
4 macki
małe ziemniki
500 g
szpinak
500 g
oliwa extra virgin
4 łyżki
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
chili
do smaku
papryka opiekana w oliwie, bez skórki
2 sztuki
majonez truflowy lub sos aioli
do podania

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Ośmiornicę kroimy na nieduże kawałki, podgrzewamy na patelni razem z małymi ziemniakami.

krok 2

Szpinak płuczemy, osuszamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany czosnek, a po chwili szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podgrzewamy, mieszając, aż liście zwilgotnieją.

krok 3

Podajemy gorące ziemniaki z ośmiornicą, obok nakładamy duszony szpinak i paprykę w oliwie. Serwujemy z majonezem truflowym lub sosem aioli.

TIP 1

Ośmiornicę można podać na zimno, w formie sałatki z winegretem.

TIP 2

Ośmiornica jest świetnym dodatkiem do makaronu. Wystarczy pokroić ją w plasterki, zagrzać z pokruszonym i podsmażonym chorizo i wymieszać ze spaghetti i z natką pietruszki.

TIP 3

Ugotowane marynowane macki ośmiornicy świetnie smakują także z grilla.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk