Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – crostini (fot. Paulina Czyżewska)

Crostini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Crostini:
lekko czerstwa bagietka
1 sztuka
oliwa
50 ml
słodka papryka w proszku
do smaku
sól
do smaku
pieprz
do smaku
czosnek
1 ząbek
sałatka z ciecierzycy i bakłażanów
według uznania
Do dekoracji:
świeża kolendra
kilka gałązek
pâté z gęsich wątróbek
według uznania
pasta z marchewki z czarnuszką
według uznania
szczypiorek
do posypania
konfitura z czerwonej cebuli
według uznania
grubo mielony pieprz
do posypania
czarnuszka
szczypta

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Robimy grzanki. Bułkę kroimy na cienkie kromki. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy paprykę, sól i pieprz. Mieszamy. Oliwą z przyprawami smarujemy kromki po obu stronach, a następnie rozkładamy je na blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut z każdej strony – do zarumienienia. Ostudzone nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku.

krok 2

Sałatkę z ciecierzycy i bakłażanów blendujemy na krem w malakserze, a następnie smarujemy nią część grzanek. Dekorujemy kolendrą.

krok 3

Pozostałe crostini dekorujemy, używając różnych past (na przykład pâté z gęsich wątróbek lub pasty z marchewki z czarnuszką), humusów, pasztetów, rillettes itp.; świetnie sprawdzą się te, które mają intensywny smak. Na wierzchu układamy listki kolendry, szczypiorek, konfiturę z czerwonej cebuli, posypujemy grubo mielonym pieprzem i czarnuszką.

TIP 1

Grzanki śmiało można przygotować wcześniej, a nadzienie niech powstanie, gdy zajdzie potrzeba wykorzystania resztek. Majonez, twarożek, zmiksowana ugotowana soczewica mogą się przydać, gdy trzeba nadać paście masę i kremową konsystencję.

TIP 2

Sałatka z ciecierzycy, zmiksowana na smakowitą pastę do grzanek, zawiera:

  • ugotowaną ciecierzycę,
  • uprażone orzechy laskowe,
  • upieczonego bakłażana,
  • upieczoną paprykę bez skórki,
  • a także sos z oliwy, sosu sojowego, octu winnego i miodu z sezamem, czosnkiem i imbirem.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk