Sezonowy targ: owoce jesieni
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Robimy grzanki. Bułkę kroimy na cienkie kromki. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy paprykę, sól i pieprz. Mieszamy. Oliwą z przyprawami smarujemy kromki po obu stronach, a następnie rozkładamy je na blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut z każdej strony – do zarumienienia. Ostudzone nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku.
krok 2
Sałatkę z ciecierzycy i bakłażanów blendujemy na krem w malakserze, a następnie smarujemy nią część grzanek. Dekorujemy kolendrą.
krok 3
Pozostałe crostini dekorujemy, używając różnych past (na przykład pâté z gęsich wątróbek lub pasty z marchewki z czarnuszką), humusów, pasztetów, rillettes itp.; świetnie sprawdzą się te, które mają intensywny smak. Na wierzchu układamy listki kolendry, szczypiorek, konfiturę z czerwonej cebuli, posypujemy grubo mielonym pieprzem i czarnuszką.
TIP 1
Grzanki śmiało można przygotować wcześniej, a nadzienie niech powstanie, gdy zajdzie potrzeba wykorzystania resztek. Majonez, twarożek, zmiksowana ugotowana soczewica mogą się przydać, gdy trzeba nadać paście masę i kremową konsystencję.
TIP 2
Sałatka z ciecierzycy, zmiksowana na smakowitą pastę do grzanek, zawiera:
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.