Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – wegetariańskie pho (fot. Paulina Czyżewska)

Wegetariańskie pho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion warzywny
900 ml
korzeń imbiru
1 cm
anyż gwiazdkowy
1 sztuka
pieczarki
6 sztuk
świeże chili
4 plasterki
kolendra
½ pęczka
sos sojowy
4 łyżki
olej sezamowy
4 łyżki
makaron ryżowy
100 g
marchew
1 sztuka
tofu
200 g
miód
3 łyżki
sos sojowy
3 łyżki

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy starty korzeń imbiru, anyż, pieczarki, chili i odcięte łodygi kolendry (listki zachowujemy). Gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym.

krok 2

Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by zmiękł. Marchew kroimy w cienkie paseczki. Tofu kroimy w słupki, mieszamy z miodem i sosem sojowym. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy na nią doprawione tofu i smażymy, aż oblepi je ciemna glazura.

krok 3

Do misek nakładamy odcedzony makaron, dodajemy paski marchewki i liście kolendry. Zalewamy gorącym bulionem z grzybami, dokładamy tofu i podajemy.

TIP 1

Zupa w stylu pho opiera się na esencjonalnym bulionie, który można dowolnie uatrakcyjniać dodatkami. Poza podanymi powyżej możemy użyć sałaty, świeżego ogórka, sparzonych kiełków soi, mięty, rzodkiewki, szczypiorku, groszku cukrowego, mrożonego bobu i groszku, wszelkich grzybów i makaronów. 

TIP 2

Przyrządzanie dań z resztek trwa krótko, bo część produktów mamy gotowych. To dodatkowy bonus.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk