Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Chorizo kroimy na grube plasterki, a natkę pietruszki siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią chorizo i smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Dodajemy ziemniaki i chwilę podgrzewamy je na patelni. Kiedy się zarumienią, zwiększamy ogień i dodajemy wyjęte wcześniej z oliwy krewetki. Mieszamy. Smażymy do momentu, aż krewetki się zwiną i będą zaróżowione. Dodajemy natkę pietruszki i – według uznania – przyprawiamy solą i pieprzem. Potrawę serwujemy na gorąco od razu po przygotowaniu.
TIP 1
Doskonałymi dodatkami do surf and turf są między innymi zielona sałata z sosem winegret, liście szpinaku z patelni z chili i czosnkiem, rukola z oliwą, cytryną i parmezanem, korniszony, oliwki czy ostre papryczki w zalewie.
TIP 2
Krewetki bardzo rzadko docierają na polski rynek świeże – w większości są mrożone. Gotowe do spożycia różowe krewetki, które można spotkać w sklepach, są zwykle rozmrożone i poddane wcześniej obróbce cieplnej. Ich ponowne gotowanie spowoduje, że zrobią się twarde. Warto kupować krewetki, które są surowe i szare. Ważne jest także, by po rozmrożeniu gotować je krótko, gdyż mają bardzo delikatne mięso.
TIP 3
Chorizo – paprykowa kiełbasa z Hiszpanii – występuje w wielu wersjach. Do gotowania najlepiej nadają się miękkie kiełbaski, które podczas smażenia stają się rumiane i delikatnie chrupiące.
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
Jabłka, gruszki, śliwki – mamy do nich dostęp niemal przez cały rok, ale właśnie teraz, jesienią, smakują najlepiej. Sprawdźcie, jakie desery z dodatkiem tych owoców warto przygotować!
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Sezon na wiele polskich owoców powoli dobiega końca. Odwiedzamy więc targ, by zaopatrzyć się w maliny, morele czy ostatnie jagody i przygotować z nich pyszne ciasta, idealne na lato.
Ich słodycz, kwasowość, aromat, smak pełen niuansów i pożądanego umami zniewalają. Pomidory to niewątpliwie najbardziej kochany owoc lata.
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.