Kukbuk
Kukbuk
Przepis – jak zrobić kopytka z sosem grzybowym i szpinakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kopytka w sosie śmietanowym z grzybami i ze szpinakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
sos grzybowy z pastą truflową
280 g
gnocchi lub kopytka
700 g
szpinak baby
4 garście
grana padano lub parmezan
100 g

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Sos podgrzewamy na głębokiej patelni (wlewamy trochę wody, jeśli jest bardzo gęsty).

krok 2

Dodajemy kluseczki, mieszamy. Podgrzewamy, aż sos zacznie lekko wrzeć.

krok 3

Zieleninę płuczemy, osuszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy.

krok 4

Gdy liście zwilgotnieją, przekładamy kluski z zieleniną na talerz. Podajemy ze świeżo startym serem.

TIP 1

Do sosu użyjcie ulubionych liści. Zamiast szpinaku świetnie sprawdzi się choćby rukola.

TIP 2

Kopytka można odgrzewać we wrzątku albo podsmażyć na patelni, aż zrumienią się lekko na brzegach. Jeśli chcecie je podgrzać w piekarniku, od razu połączcie je z sosem i podgrzejcie wszystko naraz.

TIP 3

Modny sos cacio e pepe to po prostu utarty ser pecorino romano z mnóstwem świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną wody po gotowaniu klusek. Doskonale łączy się z gorącymi kopytkami. Dodatek masła mile widziany.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk