Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na długi weekend – chrupiąca azjatycka sałatka z rostbefem (fot. Paulina Czyżewska)

Chrupiąca azjatycka sałatka z rostbefem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
sałata rzymska
1 główka
szpinak
2 garście
rukiew wodna
2 garście
liście świeżej kolendry
1 garść
sezam
2 łyżki
świeży ogórek
1 sztuka
marynowany imbir do sushi
5 plasterków
dressing orientalny
według uznania
rostbef w plasterkach
100 g

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop / Targ Kręgliccy


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Sałatę rzymską, szpinak, rukiew wodną i kolendrę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rwiemy na kawałki. Sezam prażymy na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni, aż zacznie pachnieć i lekko ściemnieje. Obrany ogórek i marynowany imbir kroimy w paseczki.  

krok 2

Do dużej miski wrzucamy sałatę, szpinak, rukiew wodną, paski ogórka i imbiru, dodajemy dressing orientalny. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy plasterkami rostbefu i sezamem.  

TIP

Marynowany imbir, który często zostaje, gdy zjemy zamówione do domu sushi, warto zachować i wykorzystać do gotowania. Dodany do curry, zupy tom yum czy dalu z soczewicy, nada przyjemny kontrast. Świetna, odświeżająca i lekka jest sałatka z pokrojonych w kostkę świeżych ogórków, selera naciowego i posiekanego marynowanego imbiru! 

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk