Kukbuk
Kukbuk
Migdałowe galettes ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto ze śliwkami – przepisy na komfortowy deser

Deser, który zawsze robi furorę? Ciasto ze śliwkami! To prawdziwa gratka dla podniebienia, która zaskakuje prostotą i mnogością wariantów. Możliwości, jesli chodzi o ciasto, są niemal nieograniczone – od kruchego, przez ucierane, po drożdżowe. Każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od okazji!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Co sprawia, że ciasto ze śliwkami jest tak dobre? Sekret tkwi w sezonowości owoców i ich smaku. Śliwki, zwłaszcza węgierki, są dostępne w pełni lata i smakują wyjątkowo, słodko-kwaśno. Ich soczystość i słodycz doskonale komponują się z różnymi rodzajami ciasta, tworząc pyszne połączenia smakowe.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?

Śliwki są bardzo wdzięcznym składnikiem deserów. Ich wyrazisty smak można podkreślić szczyptą cynamonu lub kardamonu, co sprawdzi się zwłaszcza w wypiekach na jesień i zimę. Przyprawy podkręcają smak owoców i dodają im nieoczywistego charakteru.

Do ciasta ze śliwkami warto użyć całych owoców ze skórką i zastosować prosty trik: układać je skórką do dołu, dzięki temu nie zapadną się w ciasto. Warto wybierać śliwki dojrzałe, pełne soku, które mają łatwo odchodzącą pestkę. Do ciast i deserów najlepiej sprawdzają się węgierki ze względu na ich zwarty miąższ i intensywny smak.

Ciasto ze śliwkami ma wiele różnych wariantów: może być kruche, ucierane lub drożdżowe. Zwłaszcza drożdżowy placek ze śliwkami przywodzi na myśl pachnącą masłem kuchnię babci. Niezależnie od wyboru jedno jest pewne – ciasto ze śliwkami to deser, który nigdy nie zawodzi. Sprawdźcie nasze przepisy na ciasta ze śliwkami!

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami z cukrem pudrem (fot. Maciej Niemojewski)

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ten przepis jest jednym z najpopularniejszych i tym samym najprostszych. Ciasto ucierane ze śliwkami to klasyka domowych wypieków – wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki, na wierzchu ciasta ułożyć owoce i upiec. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem, by osłodzić nieco kwaśne śliwki.

Sprawdź przepis na ciasto ucierane ze śliwkami >>

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (fot. Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / Plate of Joy)

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i z kruszonką

Jak przygotować klasyczne ciasto z kruszonką? Najlepiej upiec puszysty i pachnący masłem placek drożdżowy. Pieczone śliwki w połączeniu z kruszonką przenoszą nas w czasie do beztroskich wakacji u babci. Ciasto jest tak dobre, że znika, zanim zdąży wystygnąć!

Sprawdź przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i z kruszonką >>

Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

Ciasto kruche ze śliwkami

Prosta tarta ze śliwkami z kruchego ciasta to idealny deser do kawy. Spód przed upieczeniem warto schłodzić w lodówce, by był jeszcze bardziej chrupiący. Ten deser można śmiało serwować na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. To zdecydowanie najlepsze kruche ciasto ze śliwkami, jakie jedliście!

Sprawdź przepis na ciasto kruche ze śliwkami >>

Domowe ciasto ze śliwkami – pyszne i proste

Przepis na szybką tarte na kruchym cieście ze śliwkami i kremem budyniowy. Sprawdź jak przygotować tartę śliwkową (fot. dinnershow.studio)

Ciasto śliwkowe z korzennymi przyprawami

Jak dobrze wiemy, śliwki lubią towarzystwo korzennych przypraw. Do ciast można więc dodać cynamon, kardamon, pieprz albo goździki lub skorzystać z gotowej mieszanki, na przykład piernikowej. Do tej tarty przygotowujemy też krem budyniowy, który wspaniale otula owoce i nadaje ciastu delikatność.

Sprawdź przepis na ciasto ze śliwkami i z korzennymi przyprawami >>

Sezonowe ciasto ze śliwkami (fot. dinnershow.studio)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Wypieki ze śliwkami mają to do siebie, że w większości przypadków są proste i szybkie do zrobienia. Tak jak to ciasto. To właściwie lekki naleśnik z owocami, który z powodzeniem sprawdzi się także jako opcja śniadaniowa. Koniecznie posypcie go cukrem pudrem!

Sprawdź przepis na szybkie ciasto ze śliwkami >>

Placek ze śliwkami – poprosimy dokładkę!

Clafoutis ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Clafoutis ze śliwkami

Ten francuski deser z dodatkiem mąki kokosowej i mascarpone na pierwszy rzut oka może się wydawać ciastem z zakalcem. Nic bardziej mylnego! Clafoutis nie wyrasta do niebotycznych rozmiarów, jest za to aksamitny i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje podany na ciepło!

Sprawdź przepis na clafoutis ze śliwkami >>

Czekoladowe ciasto ze śliwkami w czerwonym winie (fot.

Placek ze śliwkami w winie i z rozmarynem

Śliwki zanurzone w wytrawnym czerwonym winie z rozmarynem, miodem i liściem laurowym nabierają głębokiego, wspaniałego smaku. Doskonale pasują do ciasta z dodatkiem orzechów laskowych – powstaje deser wprost stworzony do jedzenia w długie jesienne wieczory.

Sprawdź przepis na placek ze śliwkami w winie i z rozmarynem >>

Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami? Podpowiadamy!

Migdałowe galettes ze śliwkami (fot. Maciej Niemojewski)

Proste ciasto ze śliwkami i z migdałami

Galette to dobre ciasto, kiedy mamy ochotę na deser w rustykalnym, francuskim stylu. Za jego smak odpowiadają migdały – mąka migdałowa jest składnikiem spodu ciasta, a podprażonymi migdałami posypujemy jego wierzch. Można podać z lodami waniliowymi.

Sprawdź przepis na proste ciasto ze śliwkami i z migdałami >>

Ciasto śliwkowe typu brownie

Mówi się, że brownie to ciasto dla leniwych cukierników. Nie wymaga skomplikowanych technik ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy widelec, aby połączyć składniki i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Czy to nie brzmi jak czarodziejski trik? W tym przepisie używamy śliwek suszonych i łączymy je z czekoladą – pyszne!

Sprawdź przepis na ciasto śliwkowe typu brownie >>

Tarta ze śliwkami, z budyniem i bezą włoską (fot. Maciej Niemojewski)

Łatwe ciasto ze śliwkami i z bezą

Spektakularne ciasto – naprawdę robi wrażenie! Kolejne warstwy tworzą: kruche ciasto, domowy budyń, śliwki i włoska beza. Uwielbiamy balans między smakiem słodkim i kwaśnym w tym deserze. To ciasto na większe okazje, chociaż przyznamy wam się w tajemnicy, że robimy je też na co dzień i niczego nie żałujemy!

Sprawdź przepis na łatwe ciasto ze śliwkami i z bezą >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk