Kukbuk
Kukbuk
Przepis na szybką tarte na kruchym cieście ze śliwkami i kremem budyniowy. Sprawdź jak przygotować tartę śliwkową (fot. dinnershow.studio)

Tarta ze śliwkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto kruche:
zimne masło
300 g
mąka
500 g
cukier puder
140 g
jajko „zerówka”
1 mała sztuka
sól
szczypta
Nadzienie:
czerwone wino
2 szklanki
cukier
150 g
mieszanka przypraw (cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu, imbiru, goździków)
2 łyżki
śliwki wegierki
500 g
powidła śliwkowe
1 mały słoik
prażone orzechy laskowe
4 łyżki
mleczna czekolada
50 g
krem budyniowy:
mleko
500 ml
cynamon
1 laska
żółtko jajka „zerówki”
6 sztuk
cukier puder
100 g
mąka pszenna
30 g

Przepis i przygotowanie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy. Z części kruchego ciasta wycinamy foremką kształty kwiatków, chłodzimy je, aby zapobiec kurczeniu się. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 15 minut.

krok 2

Zagotowujemy wino z cukrem i przyprawami. Wrzucamy przekrojone na pół śliwki i zostawiamy na 30 minut do zamarynowania.

Ciastem kruchym wylepiamy formę do tarty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopnia przez 20 minut. 

krok 3

Mleko gotujemy z laską cynamonu, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Wyjmujemy cynamon. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, na koniec dodajemy mąkę i ponownie ubijamy. Mleko cynamonowe zagotowujemy – ciepłe powoli wlewamy do masy, cały czas mieszając. Przelewamy ją do garnka i doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Tak przygotowany krem przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą (powinna przylegać do całej powierzchni kremu). Po wystudzeniu krem jest gotowy do użycia.

krok 4

Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi, posypujemy orzechami laskowymi i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Przykrywamy kremem. Na wierzchu układamy marynowane śliwki oraz upieczone kruche kwiatki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów ze śliwkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk