![Przepis na szybką tarte na kruchym cieście ze śliwkami i kremem budyniowy. Sprawdź jak przygotować tartę śliwkową (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jmIGnfX9RfUo6WzX91E210AbNp8G5zdDMYI0lIngU8Q/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDgtMzAv/Y2lhc3RhX0RvbWlu/aWthX0lyaW5hODI0/OC5qcGc.jpg)
Tarta ze śliwkami
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- ciasto kruche:
- zimne masło
- 300 g
- mąka
- 500 g
- cukier puder
- 140 g
- jajko „zerówka”
- 1 mała sztuka
- sól
- szczypta
- Nadzienie:
- czerwone wino
- 2 szklanki
- cukier
- 150 g
- mieszanka przypraw (cynamonu, kardamonu, czarnego pieprzu, imbiru, goździków)
- 2 łyżki
- śliwki wegierki
- 500 g
- powidła śliwkowe
- 1 mały słoik
- prażone orzechy laskowe
- 4 łyżki
- mleczna czekolada
- 50 g
- krem budyniowy:
- mleko
- 500 ml
- cynamon
- 1 laska
- żółtko jajka „zerówki”
- 6 sztuk
- cukier puder
- 100 g
- mąka pszenna
- 30 g