Wreszcie nadeszły wakacje! Czas na długo wyczekiwane urlopy, ciepłe noce, kąpiele w morzu i wycieczki rowerowe. Gdy inni planują kolejne wyjazdy, my wciąż nie możemy przestać myśleć o tym, jak najlepiej wykorzystać sezonowe smaki w kuchni. Podekscytowani, biegamy od jednego straganu do drugiego, wybierając najbardziej dorodne i pachnące warzywa, i owoce. To właśnie teraz bób jest najsmaczniejszy, maliny najsłodsze, a bakłażany najbardziej dojrzałe. Bogactwo natury warto zatem wykorzystać do przyrządzenia rozkosznej uczty celebrującej pełnię lata.
Tort z pankejków pełen soczystych owoców to doskonała propozycja na śniadanie, z kolei na obiad wybieramy lekką sałatkę z fasolką szparagową albo warzywne placuszki z kremowym dipem. A na deser rozpieszczamy podniebienia drożdżowym ciastem z porzeczkami lub jagodami. Takie lato lubimy najbardziej! A jeśli chcecie, by sezonowe smaki zostały z wami nieco dłużej, to niewykorzystane porzeczki, truskawki i borówki zamroźcie. Dzięki temu letnie smaki zostaną z wami na dłużej, a w chłodniejsze, jesienne wieczory będziecie mogli poprawić sobie humor, wracając wspomnieniami do wakacyjnych wyjazdów.