Czas urozmaicić wyprawy do kuchennych szafek i lodówki w poszukiwaniu czegoś do przegryzienia. Zamiast bezskutecznie przeszukiwać kolejne pudełka w nadziei na znalezienie idealnej przekąski, wypróbujcie przepisy na niebanalne drugie śniadania oraz słodkie batony i ciasteczka, które z powodzeniem zastąpią te dostępne w sklepach, a do tego będą znacznie zdrowsze. Satysfakcja gwarantowana!
15 przekąsek do podjadania w domu
W przerwach między odrabianiem lekcjami lub do popołudniowej kawy – słodkie i słone co nieco, które uprzyjemni czas spędzany w domu.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Na słodko
Słodko-słone kulki mocy >>
Zastrzyk solidnej dawki energii, dzięki której bez trudu dotrwacie do obiadu.
Drożdżowe ciasto z cynamonem >>
Pachnące korzennymi przyprawami najlepiej smakuje podczas przerwy z aromatyczną kawą.
Buły drożdżowe z serem i skórką cytrynową >>
Zamiast kupować sklepowe drożdżówki, lepiej przygotować je samemu! Zwłaszcza, gdy tak obłędnie pachną.
Karmelki z orzechami >>
Kruche i lepkie, a do tego pełne orzechów. Takim przekąskom nikt się nie oprze.
Ciasteczka z nadzieniem migdałowym >>
Zamiast ciasta do pierożków won-ton możecie też użyć ciasta na faworki. Jeśli rogi ciasta nie będą chciały się skleić, posmarujcie je białkiem lub wodą.
Francuskie magdalenki >>
Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.
Batony czekoladowe z masłem orzechowym >>
Masło orzechowe można zastąpić migdałowym, nerkowcowym lub pistacjowym, a do masy dodać drobno posiekane suszone morele lub śliwki.
Marchewkowe ciasteczka >>
Przełożone domową konfiturą i polane lukrem nie mają sobie równych.
Bezglutenowe herbatniki kakaowe >>
Do herbaty i kawy albo do wykorzystania jako spód do sernika. Oto przepis na idealne herbatniki.
Na słono
Czipsy z batatów >>
W piekarniku można jednocześnie umieścić dwie blachy z czipsami – jedną na poziomie środkowym, drugą na dolnym. Wystarczy w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną >>
Bułeczki posypujemy sezamem i makiem i zajadamy, gdy są jeszcze ciepłe.
Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>
Zamiast bazylii, wybieramy jarmuż – z takim pesto pieczone talarki zasmakują nawet największym sceptykom.
Chrupki z ciecierzycy >>
Ciecierzycę dobrze wykorzystać nie tylko do hummusu. Ostrzegamy tylko, że od chrupek trudno jest się oderwać!
Samosy >>
Przysmak prosto z Indii najlepiej smakuje z ostrym sosem.
Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>
Tak przygotowane warzywa sprawdzą się także jako zdrowa kolacja.
Jadalne "doniczki" >>
By muffiny miały jeszcze więcej smaku, do smażącego się pora można dodać pokrojoną szynkę lub wędzonego łososia, a ciasto wbzogacić o pokrojone suszone pomidory, zioła, czy kawałki oliwek.
Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>
Skoro wiosna już przyszła, znaczy, że rozpoczął się sezon na dymkę. Oto sposób na jej nieoczywiste wykorzystanie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?