Kukbuk
Kukbuk
Domowe czipsy z pieczonych batatów z ostrą papryką i solą morską, chipsy z batatów, zdrowe przekąski

15 przekąsek do podjadania w domu

W przerwach między odrabianiem lekcjami lub do popołudniowej kawy – słodkie i słone co nieco, które uprzyjemni czas spędzany w domu.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Czas urozmaicić wyprawy do kuchennych szafek i lodówki w poszukiwaniu czegoś do przegryzienia. Zamiast bezskutecznie przeszukiwać kolejne pudełka w nadziei na znalezienie idealnej przekąski, wypróbujcie przepisy na niebanalne drugie śniadania oraz słodkie batony i ciasteczka, które z powodzeniem zastąpią te dostępne w sklepach, a do tego będą znacznie zdrowsze. Satysfakcja gwarantowana!

Na słodko

Kulki mocy ze słonymi preclami oblane czekoladą, prosta przekąska energetyczna do szkoły lub do pracy, zdrowe przekąski

Słodko-słone kulki mocy >>

Zastrzyk solidnej dawki energii, dzięki której bez trudu dotrwacie do obiadu. 

Nieregularne ciasto drożdżowe z cynamonem (fot. Alicja Rokicka / Wegan Nerd)

Drożdżowe ciasto z cynamonem >>

Pachnące korzennymi przyprawami najlepiej smakuje podczas przerwy z aromatyczną kawą. 

Drożdżowe bułki z twarogiem, żurawiną i skórką cytrynową (fot. Martyna Cybuch)

Buły drożdżowe z serem i skórką cytrynową >>

Zamiast kupować sklepowe drożdżówki, lepiej przygotować je samemu! Zwłaszcza, gdy tak obłędnie pachną. 

karmelki z orzechami, domowe karmelki, domowy karmel, karmel, słony karmel, karmel z orzechami, ciasteczka z orzechami, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Karmelki z orzechami >>

Kruche i lepkie, a do tego pełne orzechów. Takim przekąskom nikt się nie oprze.

Ciasteczka z migdałami w cukrze pudrze

Ciasteczka z nadzieniem migdałowym >>

Zamiast ciasta do pierożków won-ton możecie też użyć ciasta na faworki. Jeśli rogi ciasta nie będą chciały się skleić, posmarujcie je białkiem lub wodą.

Reklama
ciasteczka francuskie, magdalenki francuskie, tradycyjne magdalenki, kuchnia francuska, francuskie słodycze, desery francuskie, magdalenki, proste ciasteczka

Francuskie magdalenki >>

Formę do magdalenek należy dokładnie oczyścić i posmarować masłem, zanim wlejemy do niej kolejną porcję ciasta – inaczej magdalenki przywrą do blachy i mogą stracić nieco na urodzie.

Batony czekoladowe z masłem orzechowym >>

Masło orzechowe można zastąpić migdałowym, nerkowcowym lub pistacjowym, a do masy dodać drobno posiekane suszone morele lub śliwki.

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i domową konfiturą pomarańczowo-marchewkową (fot. Aleksandra Jagłowska)

Marchewkowe ciasteczka >>

Przełożone domową konfiturą i polane lukrem nie mają sobie równych. 

bezglutenowe herbatniki kakaowe - przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowe herbatniki kakaowe >>

Do herbaty i kawy albo do wykorzystania jako spód do sernika. Oto przepis na idealne herbatniki. 

Na słono

Domowe czipsy z pieczonych batatów z ostrą papryką i solą morską, chipsy z batatów, zdrowe przekąski

Czipsy z batatów >>

W piekarniku można jednocześnie umieścić dwie blachy z czipsami – jedną na poziomie środkowym, drugą na dolnym. Wystarczy w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
Bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków (fot. Martyna Cybuch)

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną >>

Bułeczki posypujemy sezamem i makiem i zajadamy, gdy są jeszcze ciepłe. 

Przepis na szybką przekąskę - pieczone talarki selera z pesto jarmużowym (fot. Angela Matlak)

Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>

Zamiast bazylii, wybieramy jarmuż – z takim pesto pieczone talarki zasmakują nawet największym sceptykom. 

Domowe chrupki z ciecierzycy z puszki, zdrowe przekąski ciecierzyca do chrupania

Chrupki z ciecierzycy >>

Ciecierzycę dobrze wykorzystać nie tylko do hummusu. Ostrzegamy tylko, że od chrupek trudno jest się oderwać!

Reklama
Chrupkie trójkąciki, czyli indyjskie samosy z ostrym sosem (fot. Maciek Niemojewski)

Samosy >>

Przysmak prosto z Indii najlepiej smakuje z ostrym sosem.

pieczone warzywa z miętowym sosem, pieczone warzywa korzeniowe, pieczone warzywa dla dzieci, danie dla dzieci, wegański obiad, szybki obiad, obiad z piekarnika, lekka kolacja, co na kolację, frytki z marchewek

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>

Tak przygotowane warzywa sprawdzą się także jako zdrowa kolacja.

wytrawne babeczki z rzeżuchą, muffinki na słono, muffinki z warzywami, babeczki na śniadanie, śniadanie na słono, przekąski na imprezę, przepis kukbuk, wiosenne przepisy

Jadalne "doniczki" >>

By muffiny miały jeszcze więcej smaku, do smażącego się pora można dodać pokrojoną szynkę lub wędzonego łososia, a ciasto wbzogacić o pokrojone suszone pomidory, zioła, czy kawałki oliwek.

wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

Skoro wiosna już przyszła, znaczy, że rozpoczął się sezon na dymkę. Oto sposób na jej nieoczywiste wykorzystanie. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk