Kukbuk
Kukbuk
Domowe czipsy z pieczonych batatów z ostrą papryką i solą morską, chipsy z batatów, zdrowe przekąski

Czipsy z batatów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 20 minut pieczenia
typ diety: fit
typ posiłku: goście idą
bataty
3 sztuki średniej wielkości
oliwa
3 łyżki
sól
do smaku
papryka ostra mielona
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Włączamy funkcję termoobiegu.

krok 2

Bataty obieramy i kroimy na mandolinie w bardzo cienkie plastry. Zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 minuty, a następnie osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.

krok 3

Blachy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich pojedyncze plastry batatów jeden obok drugiego. Za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy je bardzo cienką warstwą oliwy, a następnie posypujemy z wierzchu solą i ostrą papryką.

krok 4

Bataty pieczemy około 20 minut. W trakcie pieczenia można je przewrócić na drugą stronę. Należy kontrolować stopień ich wysuszenia i w miarę potrzeby wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Czipsy są gotowe, gdy bataty zmniejszą swoją powierzchnię, będą suche i zarumienione.

TIP

W piekarniku można jednocześnie umieścić dwie blachy – jedną na poziomie środkowym, drugą na dolnym. Wystarczy w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.

Więcej pomysłów na przekąski:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk