Rybny ramen, orientalne bun bo nam bo czy klasyczna beza Pavlova to dania o wyjątkowym smaku, które zachwycają zarówno kulinarnych amatorów, jak i doświadczonych szefów kuchni. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, często jest czaso- i pracochłonne. Na nowy rok warto jednak zawiesić poprzeczkę wysoko i spróbować przygotować je we własnej kuchni. Satysfakcja, która płynie z podjętego wysiłku, jest naprawdę ogromna!
15 kulinarnych wyzwań na 2020
Przygotowanie tych wyjątkowych dań wymaga czasu, wprawy i cierpliwości, ale ich smak jest warty każdej spędzonej w kuchni minuty.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Michał Janica
Na słono
Ramen rybny >>
Płatki suszonego tuńczyka bonito można kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach specjalizujących się w kuchni japońskiej i tych z akcesoriami do sushi.
Zupa quattro formaggi >>
Żeby ta wyjątkowa, serowa zupa była bardziej aromatyczna, do śmietanki można dodać gałązki świeżego tymianku.
Bun bo nam bo >>
Azjatyckie danie z makaronem ryżowym i polędwicą na dobre zadomowiło się już w polskich jadłospisach.
Nadziewane kalmary >>
Propozycja dla miłośników owoców morza. Kalmary doskonale będą smakować z czarną soczewicą i sosem puttanesca.
Kolorowe sushi warzywne >>
Japońska klasyka w bezmięsnym wydaniu. Kolorowe sushi z warzywami to świetny pomysł na wieczór ze przyjaciółmi.
Jajka po benedyktyńsku z łososiem >>
Przygotowanie perfekcyjnego jajka w koszulce i sosu holenderskiego to nie lada wyczyn! Podpowiadamy, jak zrobić to poprawnie.
Gravlax z sosem musztardowym >>
Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na rozmaite okazje!
Steki z polędwicy z sosem pieprzowym >>
Przyrządzenie idealnego steka to kwestia doświadczenia i wielu prób. Sos pieprzowy nada mu odpowiedniej ostrości i głębi smaku.
Perliczka z ziołami, dynią i grzybami >>
Mięso perliczki doceniane jest ze względu na charakterystyczny dla dziczyzny smak i walory odżywcze. Doskonale smakować będzie w towarzystwie ziół, dyni i grzybów.
Burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Warzywne burgery to doskonały pomysł na obiad i kolację dla osób niespożywających mięsa. Majonez miso nada mu orientalnego charakteru.
Arancini >>
Borowiki z gorgonzolą? Chorizo z mozarellą? A może mozarella z pesto bazyliowym? Sami zadecydujcie, jakiego farszu użyjecie do waszych arancini!
Na słodko
Beza Pavlova >>
Beza Pavlova to jeden z najbardziej klasycznych, ale i wymagających deserów. Krem chałwowy i wasze ulubione owoce doskonale wzbogacą jej smak.
Dulce de leche >>
Dulce de leche, czyli krem kajmakowy, to słodki deser, który świetnie połączy się z domowymi sezamkami.
Tort Red Velvet >>
By przygotować ciasto red velvet potrzebne jest kakao, serek mascarpone i śmietanka. Do dekoracji wykorzystujemy ulubione sezonowe owoce i gotowe!
Baklava różana >>
Turecki przysmak z płatkami róży. Wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić baklavę – wystarczy gotowe ciasto filo, orzechy i kilka dodatków.
Kakaowe pączki z malinami >>
Pyszne pączki z nadzieniem malinowym to doskonały deser na każdą okazję.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?