Kukbuk
Kukbuk
Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

13 sposobów na ryż

Prosty w przygotowaniu, sycący i wykorzystywany w niemal każdej kuchni na świecie – ryżu chyba nie da się nie lubić. Sprawdźcie najsmaczniejsze ryżowe przepisy!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Angela Matlak

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Ryż to podstawa wielu dań z całego świata: w Japonii jest nieodłącznym składnikiem sushi, w Indiach trudno wyobrazić sobie bez niego curry, a we Włoszech przygotowuje się z niego risotto. Choć osiągnięcie mistrzostwa w gotowaniu ryżu wymaga długich ćwiczeń i rozległej wiedzy, w domowym zaciszu nie musimy przejmować się drobnymi niedoskonałościami. 

Lekki i sycący obiad -  Cytrynowe risotto z jarmużem (fot. Angela Matlak)

Cytrynowe risotto z jarmużem >>

Przepis na rześkie, wiosenne risotto z jarmużem, skórką cytrynową i groszkiem.

Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Gołąbki z indyka na parze >>

Indyk i brązowy ryż stanowią świetny farsz do gołąbków. Wszystko polewamy wyrazistym sosem pomidorowym.

przepis na zielone wegańskie curry

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

To proste w przygotowaniu wegańskie curry, świetnie dogada się z jaśminowym ryżem.

Przepis na wegański ryż na mleczku kokosowym z owocowym syropem (fot. Sylwia Kaleta)

Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>

Ten słodki, wegański, śniadaniowy pudding przygotujecie w zaledwie dwóch prostych krokach. 

Reklama
buraczane risotto, risotto z burakiem, risotto

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi >>

To kremowe ristotto zaskoczy nawet największych miłośników kuchni włoskiej!

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>

Prosty, zdrowy, dietetyczny przepis na wyśmienite tofu tikka masala z brukselką, kalafiorem i groszkiem cukrowym.

risotto, przepis na risotto, perfekcyjne risotto, risotto z bobem, risotto z groszkiem, risotto z parmezanem, parmezan, szybki obiad, co na obiad, pomysł na obiad

Risotto z bobem >>

Pamiętajcie: idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche.

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Te piękne, wegańskie, kolorowe rolki sushi to bez wątpienia świetny sposób na wprowadzenie do diety dziecka nowych smaków!

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.

Risotto z grzybami, natką pietruszki, tartym serem (fot. Kaja Werbanowska)

Risotto z grzybami >>

Jest kremowe, delitakne i obłędnie pachnie grzybami. To risotto powinno na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Gdy ryż arborio będzie dochodził, wy usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec całość posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki. 

Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>

Jak nadać ryżowi słodyczy a jabłku pikanterii? Oto propozycja śniadaniowa pachnąca pieprzem, kurkumą i owocami. Jeśli to połączenie w teorii was nie przekonuje, to jedyna rada jest taka – musicie sobie zrobić takie danie. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, ale także dostarczy organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.

Arancini >>

To ulubione danie słynnego, włoskiego detektywa Montalbano. Te rozpustne kuleczki z ryżu zesmażone na złoto możecie podawać na wiele sposobów. Z borowikami i gorgonzolą albo chorizo i mozzarellą – którą wersję wybieracie? Niezależnie od tego, którą z nich wybierzecie, koniecznie przygotujcie do arancini sos pomidorowy, który doskonale podkreśli ich smak.

Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem >>

Idealna propozycja na obiad. Zamiast ryż dodawać do chińszczyzny, przygotujcie z nim włoski przysmak. Takie risotto obłędnie pachnie, a do tego w smaku nie ma sobie równych. Pamiętajcie, by koniecznie posypać je serem grana padano i posypać ulubionymi ziołami. Gwarantujemy, że z kieliszkiem białego wina, dzięki takiemu daniu na chwilę przeniesiecie się do słonecznej Italii.

Więcej przepisów:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk