Ryż to podstawa wielu dań z całego świata: w Japonii jest nieodłącznym składnikiem sushi, w Indiach trudno wyobrazić sobie bez niego curry, a we Włoszech przygotowuje się z niego risotto. Choć osiągnięcie mistrzostwa w gotowaniu ryżu wymaga długich ćwiczeń i rozległej wiedzy, w domowym zaciszu nie musimy przejmować się drobnymi niedoskonałościami.
13 sposobów na ryż
Prosty w przygotowaniu, sycący i wykorzystywany w niemal każdej kuchni na świecie – ryżu chyba nie da się nie lubić. Sprawdźcie najsmaczniejsze ryżowe przepisy!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Angela Matlak
Cytrynowe risotto z jarmużem >>
Przepis na rześkie, wiosenne risotto z jarmużem, skórką cytrynową i groszkiem.
Gołąbki z indyka na parze >>
Indyk i brązowy ryż stanowią świetny farsz do gołąbków. Wszystko polewamy wyrazistym sosem pomidorowym.
Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>
To proste w przygotowaniu wegańskie curry, świetnie dogada się z jaśminowym ryżem.
Ryżowy pudding z wiśniami i rozmarynem >>
Ten słodki, wegański, śniadaniowy pudding przygotujecie w zaledwie dwóch prostych krokach.
Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi >>
To kremowe ristotto zaskoczy nawet największych miłośników kuchni włoskiej!
Tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>
Prosty, zdrowy, dietetyczny przepis na wyśmienite tofu tikka masala z brukselką, kalafiorem i groszkiem cukrowym.
Risotto z bobem >>
Pamiętajcie: idealne risotto powinno miękko rozlewać się po talerzu, w żadnym razie nie może być suche.
Kolorowe sushi warzywne >>
Te piękne, wegańskie, kolorowe rolki sushi to bez wątpienia świetny sposób na wprowadzenie do diety dziecka nowych smaków!
Bok choy z grzybami i imbirem >>
Do takiego stir-fry można wrzucić dowolną zieleninę, która zalega nam w lodówce: szpinak, nawet ten mrożony, mangold, fasolkę szparagową, groszek, szparagi, brukselkę czy brokuły.
Risotto z grzybami >>
Jest kremowe, delitakne i obłędnie pachnie grzybami. To risotto powinno na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Gdy ryż arborio będzie dochodził, wy usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec całość posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki.
Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>
Jak nadać ryżowi słodyczy a jabłku pikanterii? Oto propozycja śniadaniowa pachnąca pieprzem, kurkumą i owocami. Jeśli to połączenie w teorii was nie przekonuje, to jedyna rada jest taka – musicie sobie zrobić takie danie. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, ale także dostarczy organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.
Arancini >>
To ulubione danie słynnego, włoskiego detektywa Montalbano. Te rozpustne kuleczki z ryżu zesmażone na złoto możecie podawać na wiele sposobów. Z borowikami i gorgonzolą albo chorizo i mozzarellą – którą wersję wybieracie? Niezależnie od tego, którą z nich wybierzecie, koniecznie przygotujcie do arancini sos pomidorowy, który doskonale podkreśli ich smak.
Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem >>
Idealna propozycja na obiad. Zamiast ryż dodawać do chińszczyzny, przygotujcie z nim włoski przysmak. Takie risotto obłędnie pachnie, a do tego w smaku nie ma sobie równych. Pamiętajcie, by koniecznie posypać je serem grana padano i posypać ulubionymi ziołami. Gwarantujemy, że z kieliszkiem białego wina, dzięki takiemu daniu na chwilę przeniesiecie się do słonecznej Italii.
Więcej przepisów:
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na makaron
Śmietana i jajko, szparagi z pistacjami, a do tego solidna porcja parmezanu. Zdradzamy idealne połączenia z makaronem.
- Ludzie i inspiracje
12 wiosennych przepisów z dymką
Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Słodka i delikatna w smaku, doskonale nadaje się zarówno do wytrawnych ciasteczek, jak i na kanapki z boczniakami.
- Ludzie i inspiracje
15 przepisów na domowe wypieki
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na makaron
Śmietana i jajko, szparagi z pistacjami, a do tego solidna porcja parmezanu. Zdradzamy idealne połączenia z makaronem.
- Ludzie i inspiracje
12 wiosennych przepisów z dymką
Początek wiosny to dobry moment, by poeksperymentować z dymką w kuchni. Słodka i delikatna w smaku, doskonale nadaje się zarówno do wytrawnych ciasteczek, jak i na kanapki z boczniakami.
- Ludzie i inspiracje
15 przepisów na domowe wypieki
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?