Kukbuk
Kukbuk
Ciasteczka z czekoladą i fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

15 rozkosznych czekoladowych przepisów

Czekolada sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Z owocami, karmelem lub obficie obsypana orzechami. Poznajcie nasze przepisy na pachnące czekoladą popołudnia.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Zuza Rożek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jak utrzymać dobre samopoczucie, kiedy pogoda za oknem nie sprzyja, a na dodatek natłok codziennych obowiązków daje się we znaki? Postawcie na energetyzujące czekoladowe batoniki z masłem orzechowym albo pozwólcie myślom niespiesznie krążyć podczas pieczenia intensywnie czekoladowego ciasta. Cokolwiek wybierzecie – uczucie błogości macie gwarantowane. Sprawdźcie najlepsze czekoladowe przepisy.

wegańskie brownie z batatów, brownie, idealne brownie, brownie Jadłonomia, Jadłonomia, Marta Dymek, roślinne brownie, ciasto z warzywami, ciasto z batatami, czekoladowe ciasto z batatami, zdrowy deser

Wegańskie brownie z batatów >>

Jeśli zabrakło wam jajek albo masła do przygotowania brownie, zróbcie jego wegańską wersję. Będzie równie smacznie, a do tego obłędnie czekoladowo. 

Słodki przepis z wiśniami - muffinki z czekoladą i owocami - przepis (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Muffiny z wiśniami i gorzką czekoladą >>

Trudno o lepsze połączenie niż puszyste muffiny z owocami i czekoladą. Do tych możecie użyć dowolnych sezonowych owoców – wiśni, malin, jagód czy truskawek. Ponadto eksperymentujcie nie tylko z dodatkami, ale także mąką. Zamiast płaskurki możecie wykorzystać mąkę kokosową, ryżową, pszenną pełnoziarnistą, a nawet gryczaną. 

Batony czekoladowe z masłem orzechowym >>

Jeśli macie w domu małe łasuchy, to przygotujcie dla nich kruche batony, które zrobicie w niecałą godzinę. Na dodatek możecie je przechowywać w zamkniętym pudełku nawet przez kilka dni, dzięki czemu domową przekąskę będziecie mieć zawsze pod ręką. A jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym, to zastąpcie je migdałowym, pistacjowym lub z nerkowców.

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki, wegańskie babeczki, babeczki bez jajek, ciasto bez jajek, ciasto bez laktozy, muffinki z tahini, ciasto czekoladowe, wegańskie słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

Jeżeli po upieczeniu muffinek zostanie wam nieco masy czekoladowej, możecie ją z powodzeniem przechowywać w lodówce i wykorzystać jako krem do pankejków, chrupiących tostów z chleba na zakwasie lub po prostu wyjadać łyżeczką. 

ciasto czekoladowe, ciasto z karmelem, ciasto z karmelem daktylowym, karmel daktylowy, karmel, ciasto pomarańczowe, ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem z daktylowym >>

Jeśli przepadacie za karmelem, to powinniście spróbować go w nieco innym wydaniu. Ten, przygotowany z daktyli, jest niezwykle słodki, gęsty, a do tego rewelacyjnie podkreśla smak delikatnego ciasta i pomarańczy.

wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe Alicja Rokicka Wegan nerd

Bezglutenowe ciasto czekoladowe >>

Ci, którzy nie mogą używać mąki pszennej, z pewnością rozsmakują się w tej propozycji. Zamiast klasycznej mąki wykorzystajcie jaglaną. Dzięki niej ciasto będzie lekkie i miękkie.

Mus czekoladowy podkręcony smakiem czarnego kardamonu i kolorowego pieprzu

Pieprzny mus czekoladowy >>

Tym, którzy nie lubią długo czekać na deser, polecamy szybki, puszysty mus, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki pieprzowi cayenne doda pikanterii niejednemu popołudniu.

Zmysłowa lawa czekoladowa, delikatne ciastko i mocno czekoladowy płynny środek (fot. Monika Walecka)

Zmysłowa lawa czekoladowa >>

Płynące, obłędnie czekoladowe wnętrze tego deseru nie ma sobie równych. Na szczęście jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Wystarczy, że będziecie przestrzegać kilku, prostych zasad i nie wyjmiecie za szybko ciasta z kokilek. Na koniec, przed podaniem, na wierzchu ułóżcie płatki czekolady, które przyjemnie roztopią się na jeszcze ciepłym ciastku.

 

Brownie z polewą kajmakową i karmelizowanymi orzechami

Brownie z orzechami >>

Podobno czekolada i orzechy poprawiają koncentrację. Skoro tak, to połączcie przyjemne z pożytecznym i przygotujcie mocno czekoladowe brownie. Po upieczeniu wystarczy pokroić na grube kawałki i polać domowym kajmakiem, który wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu.

Miękkie ciasto rolada z czekoladą (fot. Jessica Nadziejko)

Krantz z czekoladą i pistacjami >>

W tym przepisie stawiamy na słodycz i bogactwo smaku. Maślane ciasto drożdżowe sowicie przekłada się kremem czekoladowym, pistacjami, a następnie zawija.  

Ciasteczka z czekoladą i fusami po kawie (fot. Zuza Rożek)

Ciasteczka z ciemną czekoladą i kawą >>

Zamiast wyrzucać fusy po kawie, wykorzystajcie je do przygotowania kruchych ciasteczek, które doskonale sprawdzą się na podwieczorek. Będzie pysznie, a do tego zgodnie z duchem zero waste.

Jak zrobić torcik bezowy z musem czekoladowym? – przepis

Torcik bezowy z musem czekoladowym >>

Taki torcik warto przygotować nie tylko na specjalne okazje. Bezę z wiórkami kokosowymi przełóżcie kremem czekoladowym, wierzch udekorujcie malinami. A z pozostałych po pieczeniu żółtek, zróbcie domowy ajerkoniak >>.

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami >>

Jeśli znudziła wam się już klasyczna jaglanka, przygotujcie jej nieco bardziej rozpustną wersję z dodatkiem słodkich pomarańczy. Sprawdzi się doskonale na śniadanie i jako nieco zdrowszy deser.

gorąca czekolada z piankami, czekolada z piankami, domowa gorąca czekolada, rozgrzewający napój, czekolada, pianki marshmallows, napój na jesienny wieczór

Gorąca czekolada z solą morską i piankami marshmallows >>

W niepogodę i chłodniejsze dni nic nie sprawdzi się tak, jak kubek gorącej czekolady, który rozgrzeje i poprawi humor. A jeśli dodacie do napoju kilka słodkich pianek, poczujecie się naprawdę błogo. 

Brownie z wędzonego bakłażana bez dodatku cukru, ksiażka "Sezonowe warzywo" (fot. Dominika Wójciak)

Wędzone brownie z bakłażanem >>

Bakłażan to nie tylko podstawa baba ganoush – dzięki miękkiemu i kremowemu wnętrzu sprawdzi się doskonale w lekko dymnym brownie, do którego nie musicie dodawać ani grama cukru.

Wypróbujcie więcej przepisów na obłędne desery:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk