Bywa, że przed świętami czas przestaje z nami współpracować – po prostu znika i już. A do zrobienia wciąż jest mnóstwo rzeczy: dekorowanie choinki, nakrywanie do stołu, doglądanie barszczu i gotowanie pierogów. Pół dnia upływa niepostrzeżenie i co gorsza, okazuje się, że nie udało nam się zrobić połowy tego, co zaplanowaliśmy. A goście już stoją pod drzwiami. W takich chwilach, zamiast złorzeczyć na los i się denerwować, lepiej skorzystać z naszych sposobów na przechytrzenie czasu. Dla zabieganych i zapracowanych wybraliśmy przepisy zarówno na tradycyjne, jak i mniej klasyczne świąteczne dania, dzięki którym wigilijną kolację przygotujecie w błyskawicznym tempie.
13 przepisów na ostatnią chwilę
To, że przed świętami jest mnóstwo do zrobienia i brakuje czasu, wie każdy. Na szczęście są przepisy, dzięki którym przygotowanie wigilijnej kolacji zajmuje go naprawdę niewiele. Co ugotować w ostatniej chwili przed Bożym Narodzeniem?
Tekst: redakcja
Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>
To pomysł na naprawdę ekspresową przystawkę, którą przygotujecie w zaledwie kwadrans. Co więcej, zachwyci nie tylko wegan, ale również miłośników past rybnych. Oprócz tempehu będziecie potrzebować tylko wegańskiego majonezu, pieczarek i kiszonych ogórków. Wszystkie składniki połączcie i doprawcie solą i pieprzem.
Jajka zapiekane w szynce długo dojrzewającej >>
Wystarczą zaledwie dwa składniki, parę przypraw – i w 20 minut wszystko będzie gotowe. Do plastrów szynki wbijcie jajka i szybko je zapieczcie. Po wyjęciu z piekarnika jajeczne muffiny wystudźcie i dopiero wtedy wyciągnijcie z foremek. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni.
Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>
Oto pomysł na nieoczywiste pierogi pieczone w piekarniku. Oprócz drożdżowego ciasta zachwycają przede wszystkim rewelacyjnym farszem. Do jego zrobienia będziecie potrzebować ziemniaków, pora, miodu i musztardy. I najważniejszego składnika – sera gruyère. Ostrzegamy, że to połączenie może poważnie zachwiać pozycją pierogów z kapustą i grzybami.
Kanapki z tatarem ze śledzia >>
Ten przepis sprawdzi się znakomicie jako pomysł na przystawkę lub świąteczne śniadanie. Tatar kojarzy się jednoznacznie – swojski smak wyrobił sobie należytą renomę. W tym wydaniu jednak śledź zaskakuje latynoskim charakterem. Nie próbowaliście nigdy połączenia klasycznego tatara ze śledzia z awokado, kolendrą i limonką? Dajcie mu szansę, a nie pożałujecie.
Śledzie musztardowo-gryczane na pieczonych burakach >>
Idealne danie dla wszystkich, którzy za śledziem w oleju lub occie szczególnie nie przepadają. W tej odsłonie rybę ułóżcie na plastrach buraków i polejcie marynatą z musztardy, majonezu oraz… kaszy gryczanej. To danie będziecie chcieli powtarzać co roku!
Tatar z łososia z fenkułem >>
Tatar z ryby obroni się zawsze, nieważne, z jakimi dodatkami go podacie. W tej wersji polecamy go przygotować z fenkułem, pomidorami, rodzynkami i kaparami. Delikatne mięso ryby świetnie połączy się z takimi chrupiącymi dodatkami. Jesteśmy przekonani, że ta propozycja na długo zawładnie waszymi kubkami smakowymi.
Jajka nadziewane pastą z awokado i kolendry >>
Wprawdzie faszerowane jajka bardziej pasują do wielkanocnego stołu, ale są tacy, którzy bez nich nie wyobrażają sobie żadnych świąt. A już szczególnie bez jajek z takim nadzieniem. Dojrzałe awokado połączcie z kolendrą, majonezem, musztardą i cytryną. Możecie podać to danie od razu albo przygotować je chwilę wcześniej, by odczekało trochę w lodówce.
Odwrócony miodowy biszkopt z jabłkami >>
A może zamiast tradycyjnego sernika albo makowca upieczecie biszkopt? W połączeniu z karmelem, jabłkami i orzechami pekan może zostać gwiazdą świątecznego stołu. Zobaczcie, jak zrobić domowy karmel i jak dobrze uprażyć orzechy, by całość była jeszcze słodsza i bardziej apetyczna.
Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>
Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.
Carpaccio z buraka >>
Buraka upieczcie dzień przed Wigilią. Potem na przygotowanie dania wystarczy zaledwie kilka minut. Słodkie bulwy pokrójcie na cienkie plastry i udekorujcie serem pleśniowym, cząstkami pomarańczy i migdałami w płatkach. To orzeźwiające i lekkie połączenie będzie przyjemną odmianą dla pierogów i kapusty z grochem.
Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>
To chyba najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Pstrągi wystarczy oczyścić i przyprawić tymiankiem oraz solą. Do ryby przygotujcie jeszcze marchew i cukinię, skropcie wszystkie składniki oliwą, dodajcie odrobinę pieprzu i ziaren kolendry. Na koniec włóżcie do piekarnika. Gdy ryba będzie dochodzić, możecie spokojnie przyszykować się do świątecznej kolacji.
Łosoś z sosem bois boudran >>
Nie dajcie się zwieść nazwie, przygotowanie tego sosu wcale nie jest trudne. Wystarczą keczup, zioła i ocet winny. Sos ukręcicie w kilka minut, a jego wyrazisty smak świetnie sprawdzi się w połączeniu z delikatnym łososiem. Rybę przed podaniem koniecznie usmażcie na oliwie – dzięki temu łosoś będzie rumiany z zewnątrz i różowy w środku.
Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>
Tu prym wiodą sos klonowy i nerkowce, które nadają daniu charakter. Do tego delikatnie podkreślający smak sałatki kozi ser i pestki granatu, które sprawią, że przystawka będzie lekka i orzeźwiająca. Aby była jeszcze smaczniejsza, nerkowce przed podaniem polecamy skarmelizować. Nie pożałujecie!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?