Kukbuk
Kukbuk
pęczotto z groszkiem, pęczotto z warzywami, kasza pęczak, pieczone warzywa, świeży rozmaryn, pieczone buraki, pieczona marchew, zdrowy obiad, pęczotto, kaszotto

10 pokrzepiających wegetariańskich lunchy

Aromatyczne, kolorowe wegetariańskie dania nasycą i poprawią humor, nie tylko w chłodniejsze dni – bo nic nie podnosi na duchu tak jak uczciwa porcja warzyw!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Zawiesiste zupy, gęste curry, sycące kaszotto – w pochmurne jesienne dni o niczym innym tak nie marzymy. Rozgrzewające wegetariańskie dania sprawdzą się na każdą okazję. Są znakomitą propozycją na lunch do pracy, ale znakomicie nadadzą się również na obiad dla kończących zajęcia małych głodomorów lub na kolację do podjadania podczas oglądania ulubionego serialu. Swój jadłospis mogą uzupełnić nimi nie tylko wegetarianieweganie, ale także osoby, które ograniczają spożycie mięsa – z pewnością tego nie pożałują!

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem

Piękna, złocista frittata z kalafiora to znakomity pomysł na nietuzinkowy wegetariański posiłek. Przygotujecie ją w piekarniku, a porcja spokojnie starczy dla kilku osób. Płatki chili dodadzą jej fantastycznej, rozgrzewającej ostrości.

Sprawdź przepis na frittatę z kalafiorem i szafranem >>

Słodka zupa dyniowa z polentą (fot. Anna Szewczak)

Słodka zupa dyniowa z polentą

To nie jest zwyczajna zupa dyniowa! Jej słodycz otuli wasze kubki smakowe i sprawi, że sięgniecie po kolejną porcję. Tę wegetariańską jesienną zupę doskonale uzupełnią kostki domowej polenty.

Zobacz jak przygotować słodką zupę dyniową z polentą >>

pęczotto z groszkiem, pęczotto z warzywami, kasza pęczak, pieczone warzywa, świeży rozmaryn, pieczone buraki, pieczona marchew, zdrowy obiad, pęczotto, kaszotto

Pęczotto z marchewką i buraczkami

Pęczak to jedna z naszych ulubionych kasz – jest zdrowy, sycący i doskonale komponuje się z warzywami. Pęczotto szykujemy na bulionie warzywnym z dodatkiem pieczonych warzyw – marchewki i buraka.

Przygotuj pęczotto z marchewką i buraczkami >>

przepis na wegańskie curry z cukinią, fasolką szparagową i pieczonym kalafiorem

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką

Rozgrzewające wegańskie curry na bazie kalafiora, fasolki szparagowej i cukinii to niezawodny sposób na sycący obiad do pracy. Jest proste i szybkie w przygotowaniu: w zaledwie pół godziny danie będzie gotowe. Najbardziej lubimy jeść je z ryżem basmati. 

Zobacz jak przygotować wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

zupa koperkowa, zupa z koperkiem, domowa zupa koperkowa, domowy bulion, bulion warzywny, zupa bez mięsa

Zupa koperkowa

Ta zupa z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu – koperek albo się kocha, albo się go nie lubi. Dajcie jej jednak szansę! Tak przygotowana zupa koperkowa będzie pełna smaku, aksamitna i porządnie was rozgrzeje. Świetnie będzie smakować w towarzystwie chrupiącej grzanki.

Sprawdź przepis na zupę koperkową >>

Krem pomidorowy z pieczoną papryką

Wegetariański krem z pieczonych pomidorów i papryki przygotujecie w zaledwie kilka chwil – wystarczy upiec warzywa i zblendować je z innymi składnikami. To prosty, niezawodny przepis na domową bezmięsną pomidorówkę.

Przygotuj krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

tarta z ciasta filo z burakami i kozim serem, ciasto filo, tarta z burakami, tarta z kozim serem, tarta z seem, prosta tarta z burakami, buraki z miodem i tymiankiem

Ciasto filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi

Ciasto filo to podstawa greckiej kuchni. Jego cienkie listki układamy na sobie w formie na tartę, oddzielając je odrobiną masła. Po upieczeniu ciasto powinno być lekkie i chrupiące. Do farszu użyjcie buraka, sera koziego, tymianku i orzechów włoskich!

Zobacz jak przygotować ciasto filo z burakiem, kozim serem, tymiankiem i orzechami włoskimi >>

Szybkie placuszki z kalafiora - obiad dla dzieci (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Placki z kalafiora z kremowym labnehem

Niesamowicie proste, szybkie w przygotowaniu wegetariańskie placki z kaszy jaglanej i kalafiora przygotujecie w zaledwie 30 minut. Świetnie będę smakować z inspirowanych kuchnią bliskowschodnią dipem na bazie labnehu, jogurtu naturalnego, cytryny i za’ataru.

Sprawdż przepis na placki z kalafiora z kremowym labnehem >>

chaczapuri

Chaczapuri z czarną fasolą >>

Chaczapuri to absolutna klasyka kuchni gruzińskiej. I choć nad Morzem Czarnym niemal zawsze podaje się je z serem lub jajkiem (a najlepiej obydwoma naraz!), my przygotowaliśmy wersję z czarną fasolą i kaukaskim sosem Adżika.

Sprawdź jak przygotować chaczapuri z czarną fasolą >>

 

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño

Chrupiąca bułka, mięsiste pomidory, młoda kapusta, boczniaki, jalapeño… na myśl o tych składnikach ożywiają się nasze ślinianki. To świetna wegetariańska propozycja na wieczór z przyjaciółmi, dlatego w przepisie wymieniamy produkty potrzebne do przygotowania kilku porcji.

Przygotuj kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño >>

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach

Oto prosty przepis na delikatne kotleciki z kalafiora w chrupiącej panierce z płatków migdałów. Kotleciki podane w towarzystwie sałatki czy ziemniaków świetnie sprawdzą się na obiad, a jedzone samodzielnie stanowić będą doskonałą bezmięsną przegryzkę. 

Sprawdź jak zrobić kotleciki z kalafiora w migdałach >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk