Owszem, według tradycji na świątecznym stole powinna znaleźć się ryba – symbol nowego życia i chrześcijaństwa – nie oznacza to jednak, że musimy jeść wyłącznie jeden gatunek. Wybór konkretnej ryby najlepiej dostosować do własnych gustów i upodobań. A skoro współcześnie w sklepach możemy przebierać w przebogatej ofercie, dobrze jest wprowadzić na świąteczny stół nieco kulinarnego zamętu i przyrządzić zupełnie nowe dania.
W tym roku proponujemy postawić na łososia – ta smaczna i bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe ryba jest niezwykła łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Możemy ją przyrządzić w zgodzie ze staropolską tradycją, z klasycznymi bożonarodzeniowymi składnikami lub w zupełnie nowoczesnej odsłonie. Popróbowaliśmy niemal wszystkiego – pieczenia, smażenia i wędzenia – i oto przedstawiamy pięć sprawdzonych i niebanalnych przepisów na łososia, które sprawdzą się doskonale zarówno na Wigilię, jak i Boże Narodzenie. Zobaczcie, z czym łosoś najlepiej smakuje i jak perfekcyjnie go przygotować.