Kukbuk
Kukbuk
Półmisek pierogów z karpia

Pierogi wigilijne – przepisy na 10 wspaniałych dań

Pierogi wigilijne to coś, na co czekamy cały rok. Nigdy nie smakują tak dobrze jak 24 grudnia! Faszerujemy je ulubionymi dodatkami i zajadamy – od razu po ugotowaniu lub podsmażone.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Tradycyjne wigilijne pierogi to te z kapustą i grzybami lub ruskie, z farszem ziemniaczano-twarogowym. Ważne, by ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne i cienko rozwałkowane. Zwykle serwujemy je od razu po ugotowaniu, ale wspaniale smakują także podsmażone albo nawet upieczone.

Farsz do wigilijnych pierogów może być różny, warto eksperymentować ze smakami. Na naszej liście znalazły się więc między innymi pierogi z kapustą, grzybami i miso czy pierogi wigilijne z soczewicą i suszonymi pomidorami. Ważne, aby każdy domownik znalazł na stole coś dla siebie.

Barszcz, kapusta z grzybami czy makowiec to dania, na które w Wigilię czeka cała rodzina. Podobnie jest z pierogami. Muszą się znaleźć wśród 12 potraw wigilijnych, bez nich się nie liczy! Sprawdźcie nasze przepisy na pierogi – w końcu ich jedzenie w Wigilię to tradycja!

Farsz do pierogów? Zróbcie go z nami!

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne pierogi wigilijne – chyba nie ma bardziej świątecznej potrawy! Do nadzienia dodajemy oczywiście kapustę i grzyby, ale by smak był ciekawszy, dorzucamy do niego kilka pieczarek. Takie pierogi świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale także podsmażone na maśle. Klasyka, która się nie przeje!

Sprawdź przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami >>

Przepis na odmienione klasyczne pierogi ruskie, w tym daniu podajemy je z truflami!

Pierogi ruskie

W Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć miski pierogów ruskich. Farsz na bazie ziemniaków i twarogu, z dużą ilością cebuli i masła – poezja! Szukacie urozmaicenia smaku klasycznych pierogów ruskich? Świetne są także pierogi ruskie z bryndzą, która podkręca ich smak, albo pierogi ruskie z truflami – to już bardziej wyrafinowana wersja. A dla tych, którzy wolą same ziemniaki z cebulą, polecamy pierogi z farszem ziemniaczanym z karmelizowaną cebulą i kwaśną śmietaną – są przepyszne!

Sprawdź przepis na klasyczne pierogi ruskie >>

Półmisek pierogów z karpia

Pierogi z karpiem

Dobrze wiemy, że karp musi się pojawić na wigilijnym stole. A gdyby tym razem podać go w nieco mniej typowy sposób? Ryba w galarecie albo smażona jest pyszna, ale czy próbowaliście kiedyś pierogów z farszem z karpia? Dodajemy do niego ziemniaki, por i szalotkę, dzięki czemu całość jest wyrazista i intensywna w smaku. Te pierogi przekonają nawet tych, którzy nie lubią karpia!

Sprawdź przepis na pierogi z karpiem >>

Pierogi z kapustą czy ruskie? Które wybierasz? Lepienie pierogów czas zacząć!

Na święta sprawdzą się też regionalne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Te pierogi doskonale odnajdą się na wigilijnym stole. Nie zawierają mięsa, a nadzienie jest bardzo oryginalne. Do przygotowania farszu używamy bowiem kaszy gryczanej. Do tego nieco twarogu i wspaniałe nadzienie do pierogów gotowe. Doprawiamy je miętą, by dodać pierogom odświeżającą nutę. Ciekawa alternatywa dla klasyki, prawda?

Sprawdź przepis na pierogi z kaszą gryczaną >>

Zielone pierogi posypane pistacjami

Pierogi z jesiotrem, twarogiem i pistacjami

Przepis na wigilijne pierogi może też być naprawdę oryginalny. Twaróg połączyliśmy z jesiotrem, a farsz doprawiliśmy pistacjami. Aby pierogi były jeszcze bardziej intrygujące, do ciasta dodaliśmy spirulinę – piękny zielony kolor nawiązuje do pistacjowego nadzienia. To propozycja wykwintna i ciekawa w smaku, a co za tym idzie – idealna na święta.

Sprawdź przepis na pierogi z jesiotrem, twarogiem i pistacjami >>

Przepis na pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki. Najlepsze przepisy na pierogi (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki

Tradycyjne wigilijne pierogi z farszem z ziemniaków i twarogu można podkręcić, zmieniając kilka składników. Klasyczny twaróg zastąpiliśmy kozim serem, a do farszu dodaliśmy natkę pietruszki. W tym przepisie niebagatelną rolę odgrywa też omasta, którą jest czosnkowo-pietruszkowa oliwa. Doda pierogom jeszcze więcej smaku!

Sprawdź przepis na pierogi z ziemniakami, kozim twarogiem i natką pietruszki >>

Pierogi z łososiem i kozim serem

A może zamiast karpia na waszym świątecznym stole zagości łosoś? Dobrze sprawdzi się także jako farsz do pierogów. Wystarczy dodać do niego kozi ser, nieco pora, czosnku i masła. Takie nadzienie będzie gęste, dzięki czemu z łatwością skleicie pierogi. Po ugotowaniu podajcie je z kleksem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Tradycyjne pierogi wigilijne w nieco ciekawszej wersji jak znalazł!

Sprawdź przepis na pierogi z łososiem i kozim serem >>

Jak zrobić pierogi wigilijne? Sprawdźcie nasze przepisy!

Pierogi z kapustą, grzybami i miso

Farsz z kapusty kiszonej i grzybów zyska zupełnie nowy wymiar, jeśli wzbogacimy jego smak pastą miso. Na tym jednak nie poprzestajemy, do nadzienia wrzucamy jeszcze kilka wędzonych suszonych śliwek – ich aromat i konsystencja sprawią, że te pierogi będą naprawdę wyjątkowe!

Sprawdź przepis na pierogi z kapustą, grzybami i miso >>

Jeśli macie ochotę zmienić tradycyjny przepis, spróbujcie pierogów z kapustą, grzybami i migdałami albo pierogów z bigosem, grzybami i żurawiną – to wariacje na temat klasyki, które smakują doskonale!

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Wariacja na temat pierogowego farszu polega w tym przypadku na zrobieniu smakowitej masy z soczewicy. Dodajemy do niej suszone pomidory – ich umamiczny smak doskonale się tutaj sprawdzi. Przy wigilijnym stole wasi bliscy z pewnością będą się zastanawiać, co znajduje się w środku tych pierogów, że są aż tak pyszne!

Sprawdź przepis na pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami >>

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

A co, gdyby na wigilię zaserwować pieczone pierożki? Mogą być samodzielną potrawą, ale równie dobrze stanowić dodatek na przykład do barszczu. Farsz jest prosty – ziemniaki, por i ser. Do zrobienia pierożków używamy ciasta drożdżowego, które po upieczeniu będzie lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. To danie będące czymś pomiędzy pierogami i pasztecikami, smaczne i efektowne.

Sprawdź przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk