Kukbuk
Kukbuk
Łosoś w szarym sosie. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Łosoś w szarym sosie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
rodzynki
garść
masło
2 łyżki
mąka pszenna
2 łyżki
bulion warzywny lub rybny
250 ml
cukier
2 łyżki
migdały blanszowane
garść
przyprawa piernikowa
1/4 łyżeczki
sok z cytryny
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
łosoś świeży w kawałkach
500 g

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: dinner.show Studio


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Rodzynki namaczamy we wrzątku.

krok 2

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy, by uzyskać rumianą zasmażkę. Dodajemy bulion i zagotowujemy – cały czas mieszamy. W drugim garnuszku z cukru i odrobiny wody przygotowujemy karmel. Dodajemy go do sosu razem z posiekanymi rodzynkami i migdałami oraz przyprawą piernikową. Zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

krok 3

Kawałki łososia wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 8 minut. Zdejmujemy skórę, rybę wkładamy do sosu. Dusimy jeszcze 2 minuty na wolnym ogniu.

krok 4

Rybę podajemy z sosem.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk