Kukbuk
Kukbuk
Uszka z łsosiem. Pierogi z farszem z łososia. Jak zrobić łososia? PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Pierożki z łososiem wędzonym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka pszenna
3 szklanki
gorąca woda
1 szklanka
jajko „zerówka”
1 sztuka
masło
1 łyżka
sól
2 łyżeczki
farsz:
łosoś wędzony na ciepło
125 g
twaróg półtusty
250 g
koperek
1 pęczek
groszek mrożony
100 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
masło
2 łyżki
groszek mrożony
30 g
koperek
według uznania
sól wędzona
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: dinner.show Studio


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Wszystkie składniki ciasta mieszamy. Zagniatamy, by uzyskać gładką masę. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odkładamy je na 30 minut, by odpoczęło.

krok 2

Łososia rwiemy na kawałki, twaróg kruszymy, koperek siekamy – mieszamy je z groszkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Z przygotowanego ciasta lepimy małe pierożki o dowolnym kształcie. Gotujemy je na parze około 15 minut.

krok 4

Masło roztapiamy w rondelku. Podgrzewamy dalej – czekamy, aż się zrumieni. Dodajemy do niego groszek i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. 

krok 5

Pierożki wykładamy na talerz, polewamy palonym masłem z groszkiem. Posypujemy posiekanym koperkiem i wędzoną solą.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk