Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić łososia? Łosoś w maku. PRZEPIS (fot. dinner.show studio)

Łosoś smażony w maku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
sałatka z rzodkwi:
rzodkiew biała
1 sztuka średniej wielkości
natka pietruszki
½ pęczka
olej lniany
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sos
jajko „zerówka” ugotowane na twardo
1 sztuka
szczypiorek
2 pęczki
natka pietruszki
½ pęczka
koperek
1 pęczek
ocet jabłkowy
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
olej roślinny
120 ml
łosoś smażony w maku:
mak niebieski
150 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
łosoś świeży w kawałkach
500 g
masło
5 łyżek

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: dinner.show Studio


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Rzodkiew obieramy i kroimy na cienkie plasterki na mandolinie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

krok 2

Wszystkie składniki sosu, poza olejem, blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Cały czas blendując, wlewamy cienką strużką olej. 

krok 3

Mak prażymy na suchej patelni. Wysypujemy go na płaski talerz, studzimy i mieszamy z solą i pieprzem. Kawałki łososia panierujemy w maku z każdej strony. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej masło (1 łyżkę). Kładziemy na nim łososia skórą do dołu – smażymy, nie ruszając, około 2 minut. Po tym czasie dokładamy resztę masła i smażymy rybę jeszcze przez 10 minut, polewając ją cały czas roztopionym masłem.

krok 4

krok 4

Na talerz wylewamy 2 łyżki sosu, na nim układamy łososia, obok nakładamy sałatkę z rzodkwi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk