Kukbuk
Kukbuk
Włoska kuchnia Cristiny Catese, talerz z doradą z ziemniakami i pomidorkami cherry (fot. Paulina Czyżewska)

Co zamiast karpia na wigilię? Mamy 5 propozycji!

Nie lubię karpia! – czy to zdanie padło kiedyś podczas waszej wigilii? My słyszeliśmy je wielokrotnie. Uznaliśmy więc, że nie ma sensu się męczyć i zamiast tradycyjnego karpia lepiej przygotować na kolację wigilijną coś innego.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wiele osób nie lubi karpia – przez to, że ma dużo ości i charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Na wigilijnym stole mogą się jednak pojawić inne ryby, które doskonale go zastąpią. Jak wiecie, KUKBUK-owa rodzina lubi eksperymentować! Podajemy więc ryby w różnych odsłonach, wkomponowując w dania ulubione dodatki, na przykład cytrusy.

Bez względu na to, czy wybierzecie łososia, doradę, pstrąga lub dorsza, pamiętajcie, by kupić je w dobrym sklepie rybnym. Będziecie mieć pewność, że ryby są świeże. Możecie postawić na całą rybę albo filety, w zależności od tego, co lubicie. Polecamy przygotować nie jedno, a dwa różne rybne dania – goście będą mogli wybrać, które bardziej im smakuje!

Łosoś w cytrusach z purée z batatów

Łosoś to chyba jeden z najpopularniejszych zamienników karpia na wigilijnych stołach. Dlatego w naszym zestawieniu pojawia się dwa razy. W pierwszym przepisie przygotowujemy go z dodatkiem cytrusów – pomarańczy i cytryny.

Ryba dobrze pasuje nie tylko do kwaskowych owoców, ale i do słodkich batatów, dlatego układamy ją na intensywnie pomarańczowym purée z dodatkiem tymianku. Całość jest lekka, odświeżająca, przy tym nadal świąteczna i po prostu przepyszna. A do tego szybka do zrobienia!

Sprawdź przepis na łososia w cytrusach z purée z batatów >>

Łosoś w pomarańczach z żurawiną i orzechami

Chyba bardziej świątecznie być już nie może! Nie dość, że w tym daniu są pomarańcze, to jeszcze żurawina i orzechy – różne smaki i tekstury, tworzące mimo to harmonijną całość.

Do ryby przygotowujemy aromatyczny sos cytrynowy na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem soku i skórki z cytryny. To jedno z tych dań, które potrafią zachwycić – spodziewajcie się pochwał przy stole. Gwarantujemy, że taki zamiennik karpia polubią nawet jego zagorzali zwolennicy.

Sprawdź przepis na łososia w pomarańczach z żurawiną i orzechami >>

Co zamiast karpia na wigilię? Podpowiadamy!

Dorsz w panierce z kaszy gryczanej z sosem jabłkowym i ogórkami

Lubicie bardzo chrupiącą panierkę? Polędwicę z dorsza przygotujcie w kaszy gryczanej! To niejedyna innowacja w tym przepisie. Do ryby podajemy przepyszny sos jabłkowy.

Robimy go na bazie cydru lub soku jabłkowego i doprawiamy między innymi zielem angielskim i liściem laurowym. Nietypowym dodatkiem są ogórki w miodzie i chili – to lekko azjatycki twist w polskich smakach, do którego warto się przekonać. Dodadzą waszemu daniu oryginalności!

Sprawdź przepis na dorsza w panierce z kaszy gryczanej z sosem jabłkowym i ogórkami >>

pieczony pstrąg z warzywami, pieczony pstrąg, ryba z warzywami, pstrąg w całości, jak upiec rybę, pieczone warzywa

Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką

Pstrąg to nasze dobro narodowe – może powinniśmy wprowadzić hasło „pstrąg w Wigilię na każdym stole!”? Na pewno wszyscy byliby zadowoleni! Pstrąg ma bowiem dużo smacznego mięsa, jest łatwy w przygotowaniu i świetnie gra z różnymi dodatkami.

W tym przepisie połączyliśmy go z marchewką i cukinią. Plus kolendrowa posypka na wierzch. Rybę podajemy z cytryną, którą wcześniej przypiekliśmy, co jeszcze lepiej wydobyło jej cytrusowy aromat.

Sprawdź przepis na pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>

Włoska kuchnia Cristiny Catese, talerz z doradą z ziemniakami i pomidorkami cherry (fot. Paulina Czyżewska)

Dorada z ziemniakami i pomidorkami cherry

A może zamiast karpia na wigilię podacie doradę? Ryba upieczona w całości będzie smakować wspaniale, jeśli jednak nie lubicie ości, postawcie na filety, też świetnie się sprawdzą.

Doradę pieczemy razem z cienko pokrojonymi ziemniakami, a całość dopełniają pomidorki koktajlowe. Po upieczeniu będą słodkie i doskonale podkreślą smak delikatnej ryby. To idealna propozycja nie tylko na kolację wigilijną, ale i codzienny obiad!

Sprawdź przepis na doradę z ziemniakami i pomidorkami cherry >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk