Kukbuk
Kukbuk

Sos pieczarkowy – najlepsze przepisy

Doskonale sprawdza się z mięsem, warzywami w wielu postaciach, makaronem czy plackami. Podpowiadamy, jak robi się sos z pieczarek, który dodaje charakteru nawet przeciętnym daniom.

Tekst: redakcja

Przepisy i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Soczyste mięso, chrupiące warzywa czy po prostu świeże pieczywo mogą nabrać pełni smaku, gdy doda się do nich odpowiednio dobrany aromatyczny sos. Jednym z najbardziej uniwersalnych jest pyszny sos pieczarkowy, który odnajdzie się na talerzu z rozmaitymi składnikami – sprawdzi się do klusek śląskich, do kopytek, do ziemniaków, a nawet do makaronu. Potrafi połączyć składniki w harmonijną całość, podkreślić różnorodność ich tekstur i zdziałać cuda. Oto przepisy na domowy sos pieczarkowy w wielu odsłonach.

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Aby przygotować łatwy i dobry sos pieczarkowy, wystarczy zastosować kilka prostych zasad, dzięki którym posiłek, do którego go dodamy, zyska nowy wymiar. Gwarantujemy, że jeśli będziecie o nich pamiętać, wasz sos z pieczarek będzie delikatny w konsystencji, ale jednocześnie intensywny w smaku. Nie oderwiecie się od talerza!

1.

By pieczarki zachowały wszystkie swoje walory, należy pamiętać, aby odpowiednio przygotować je do obróbki – między innymi oczyścić. O ile nie są bardzo brudne, wystarczy delikatnie opłukać je na sitku, a następnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pamiętajcie jednak, aby grzyby nie leżały zbyt długo w wodzie – jeśli wchłoną jej zbyt dużo, sos pieczarkowy może mieć mało intensywny smak. Aby pozbyć się większych zabrudzeń, użyjcie do czyszczenia małego noża.

2.

Jeśli chcecie, aby sos z pieczarek miał wyraźny smak, zróbcie go z dużej ilości grzybów. Przy obróbce termicznej pieczarki się skurczą – dobrze więc użyć ich nieco więcej.

3.

Zanim zaczniecie robić sos pieczarkowy, zastanówcie się, do czego chcecie go dodać, i zdecydujcie, na bazie którego produktu go przygotujecie. Od tego będą zależeć jego konsystencja i smak.

4.

Sos pieczarkowy możecie przygotować z przeróżnych składników i w różnych wariantach. Nie ograniczajcie się i puśćcie wodze fantazji! Sos śmietanowo- pieczarkowy? Sos pieczarkowy z jogurtem naturalnym? A może serowo-pieczarkowy sos? To zaledwie kilka możliwości. Bądźcie kreatywni, łączcie składniki i eksperymentujcie!

Pieczarki z makaronem – kuchnia azjatycka (fot. Jessica Nadziejko)

Sos pieczarkowy do makaronu

Jeśli się zastanawiacie, jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu, a zarazem obawiacie, że jego przyrządzenie może być zbyt trudne, nie martwcie się! Nie musicie mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, aby wyszedł pyszny i świetnie pasował do dania. Tym razem proponujemy dodać sos pieczarkowy do makaronu w azjatyckim stylu. Wystarczy, że w rondelku podgrzejecie do zagotowania sos sojowy, ocet ryżowy, miód, bulion i pastę chili lub srirachę, a następnie dodacie starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i tahini. Później wystarczy już tylko gotować je przez minutę, a następnie zblendować i połączyć z podsmażonymi pieczarkami i szalotką. Gotowe! Przygotowanie sosu z pieczarek do makaronu jest dziecinnie proste i nie powinno sprawić wam żadnych problemów. Do dzieła!

Zobacz, jak zrobić sos z pieczarek do makaronu >>

Sos wegański pieczarkowy (fot.Jessica Nadziejko)

Sos pieczarkowy fit

Oto przepis na prosty i pyszny sos pieczarkowy wege, który jest zdrowy, a do tego szybki w przygotowaniu. Kusi bogatym aromatem i aksamitną konsystencją, a jego smak sprawia, że każde danie wydaje się wyjątkowe. Tak przygotowany wegański sos pieczarkowy możecie potraktować jako sos dietetyczny. Składniki potrzebne do jego zrobienia nie są zbyt kaloryczne, a do tego świetnie sprawdzają się ze zdrowymi produktami – kaszą lub ryżem. 

Wypróbuj przepis na wegański sos z pieczarek >>

Sos pieczarkowy do mięsa

Ten prosty przepis to najlepszy dowód na to, że sos pieczarkowy idealnie pasuje do mięsa. Polędwiczki smażone w białym winie z sosem pieczarkowym są pysznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Kremowy sos pieczarkowy doskonale łączy się tu z soczystym mięsem i aromatycznymi przyprawami – zielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Pst! Sos pieczarkowy bez nabiału nie jest tak kremowy jak z nim, dlatego koniecznie pamiętajcie o śmietance 30%! Uzyskacie gładką konsystencję, która idealnie pasuje do polędwiczek. 

Sprawdź, jak zrobić prosty sos pieczarkowy do mięsa >>

Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z sosem z pieczarek

Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych

Sos z pieczarek do ziemniaków? W tej odsłonie jak najbardziej. Usmażenie placków, by były chrupkie i złociste, to nie lada wyzwanie, ale gwarantujemy, że warto podjąć się tego zadania, aby sprawdzić, jak ziemniaki łączą się z sosem z pieczarek. Sos pieczarkowy do placków przygotujecie w zaledwie 15 minut – nie spędzicie więc zbyt dużo czasu w kuchni. Podstawą są tu pieczarki, miód, cebula, musztarda francuska i ocet balsamiczny, a wyjątkowego smaku dodają aromatyczne świeże zioła – na przykład szałwia, koperek lub oregano. Spróbujcie sami – nie będziecie żałować! 

Sprawdź przepis na dobry i prosty sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych >>

Pieczarkowy sos do gołąbków (fot. Jessica Nadziejko)

Sos pieczarkowy do gołąbków

Choć uwielbiamy je w klasycznej wersji z sosem pomidorowym, gołąbki doskonale smakują też w innym wariancie – z sosem pieczarkowym. Smak grzybów rewelacyjnie łączy się tu z farszem i kapustą. Na rozgrzanej patelni zeszklijcie pokrojoną w kostkę cebulę, dodajcie pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy grzyby nieco się zrumienią, dodajcie sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu i wlejcie bulion. Sos pieczarkowy można robić z mąką, ale tutaj lepiej sprawdzi się skrobia – dodajcie ją więc do całości i dokładnie wymieszajcie. Pozostanie wam już tylko doprowadzić sos do zagotowania. Zapewniamy, że tak przygotowany sos pieczarkowy zasmakuje każdemu – nawet grzybowym sceptykom. 

Zobacz, jak zrobić sos pieczarkowy do gołąbków >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk