Kukbuk
Kukbuk
Porcja pulpecików z sosem z grzybów shitake, pieczone ziemniaki (fot. Jessica Nadziejko)

Pulpeciki z sosem z grzybów shitake

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pulpeciki:
olej rzepakowy
4 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
sól
szczypta + ¾ łyżeczki
mielone mięso wołowo-wieprzowe
400 g
bułka tarta
100 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
koperek
1 pęczek
musztarda
1 łyżeczka
mielony czarny pieprz
⅓ łyżeczki
Sos:
masło
2 łyżki
grzyby shitake
200 g
wędzona papryka
½ łyżeczki
słodka papryka
½ łyżeczki
mąka pszenna
1 łyżka
whisky lub brandy
50 ml
bulion wołowy, grzybowy lub warzywny
300 ml
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
musztarda diżońska
1 łyżeczka
śmietanka 30%
300 ml
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
cukier
do smaku

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy na nią posiekane cebulę i czosnek i wsypujemy szczyptę soli. Smażymy do zeszklenia, a następnie studzimy przez 10 minut. W dużej misce mieszamy mięso, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, przestudzoną cebulę z czosnkiem, musztardę, pieprz i sól (¾ łyżeczki). Masę dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na pozostałym oleju, do lekkiego zrumienienia. Gotowe odkładamy na talerz. 

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie grzyby i smażymy je przez 2 minuty – do odparowania płynu. Dodajemy oba rodzaje papryki i mąkę. Smażymy minutę na małym ogniu. Wlewamy whisky lub brandy i smażymy, aż alkohol odparuje. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z sosu grzyby i odkładamy na talerz. 

krok 3

Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę diżońską i śmietankę – gotujemy do zgęstnienia, około 5 minut. Wrzucamy pulpety i grzyby, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze przez minutę. 

TIP

Sos można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. 

TIP 2

Zamiast świeżych grzybów shitake można użyć suszonych – wystarczy moczyć je przynajmniej 2 godziny w zimnej wodzie. Najlepiej jednak zostawić je w wodzie na całą noc. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk