Kukbuk
Kukbuk
Porcja makaronu z sosem borowikowym i burratą (fot. Jessica Nadziejko)

Makaron z ziołami, sosem borowikowym i burratą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron tagliatelle
300 g
szalotka
1 sztuka
borowiki
400 g
świeży tymianek
6 gałązek + do podania
świeża szałwia
garść + do podania
świeża bazylia
garść + do podania
oliwa
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
ocet winny lub balsamiczny
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
miękkie masło
100 g
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
burrata
125 g
parmezan
2 łyżki

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szalotkę kroimy w kostkę, borowiki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki, a zioła siekamy. 

krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szalotkę i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy grzyby i zioła. Smażymy około 7 minut, aż woda odparuje, a grzyby nabiorą złotego koloru. Dodajemy zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i masło. 

krok 3

Kiedy masło się rozpuści i połączy z resztą składników, na patelnię dokładamy ugotowany makaron, Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.. Na wierzch każdej porcji makaronu kładziemy ½ kulki burraty, posypujemy tartym parmezanem i dodatkową porcją posiekanych ziół. 

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk