Kukbuk
Kukbuk
Gołąbki i sos grzybowy na bazie warzywnego demi-glace (fot. Jessica Nadziejko)

Sos grzybowy do gołąbków na bazie warzywnego demi-glace

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Demi-glace:
suszone grzyby
80 g
marchewka
1 duża sztuka
bakłażan
1 sztuka
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
olej roślinny
50 ml
mąka pszenna
2 łyżki
koncentrat pomidorowy
30 g
wytrawne czerwone wino
60 ml
świeża pietruszka
½ pęczka
świeży tymianek
6 gałązek
seler naciowy
2 sztuki
liść laurowy
2 sztuki
woda
1 ½ l
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
Sos:
masło
3 łyżki
cebula
1 sztuka
brązowy cukier
1 łyżeczka
podgrzybki
400 g
sól
szczypta
demi-glace
1 szklanka

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Wszystko mieszamy z olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, posypujemy warzywa mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczemy jeszcze około 15 minut. 

krok 2

Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka z suszonymi grzybami. Do naczynia żaroodpornego po ich pieczeniu wlewamy wino, by zebrać pozostałe resztki. Dodajemy je do garnka wraz z ziołami, gałązkami selera przekrojonymi na pół, liśćmi laurowymi i wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut.

krok 3

Wywar przelewamy do drugiego garnka przez drobne sito, w celu pozbycia się pływających w nim ziół. Odcedzony gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż nieco się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 4

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę i wsypujemy cukier. Karmelizujemy. Dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy 7-10 minut, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią. Dodajemy szczyptę soli i zalewamy sosem demi-glace. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z gołąbkami.  

TIP

Można użyć też gotowego, sklepowego sosu demi-glace. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk