![Gołąbki i sos grzybowy na bazie warzywnego demi-glace (fot. Jessica Nadziejko)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/nsxMM9ETCq8X--0DNDqcSu8bNcgGkwSWvSMwxwjJGe8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMTMv/Z3J6eWJ5X2lfc29z/X2RvX2dvJUM1JTgy/JUM0JTg1YmslQzMl/QjN3LTEuanBn.jpg)
Sos grzybowy do gołąbków na bazie warzywnego demi-glace
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Demi-glace:
- suszone grzyby
- 80 g
- marchewka
- 1 duża sztuka
- bakłażan
- 1 sztuka
- cebula
- 1 sztuka
- por
- 1 sztuka
- czosnek
- 3 ząbki
- olej roślinny
- 50 ml
- mąka pszenna
- 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy
- 30 g
- wytrawne czerwone wino
- 60 ml
- świeża pietruszka
- ½ pęczka
- świeży tymianek
- 6 gałązek
- seler naciowy
- 2 sztuki
- liść laurowy
- 2 sztuki
- woda
- 1 ½ l
- sól
- do smaku
- mielony czarny pieprz
- do smaku
- Sos:
- masło
- 3 łyżki
- cebula
- 1 sztuka
- brązowy cukier
- 1 łyżeczka
- podgrzybki
- 400 g
- sól
- szczypta
- demi-glace
- 1 szklanka