Kukbuk
Kukbuk
Talerz pieczonych ziemniaków z sosem grzybowym z boczkiem (fot. Jessica Nadziejko)

Pieczone ziemniaki z sosem grzybowym z boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ziemniaki:
młody ziemniak
3 duże sztuki
oliwa
3 łyżki
sól
¾ łyżeczki
Sos:
wędzony boczek
100 g
prawdziwki lub podgrzybki
300 g
dymka
½ pęczka
mascarpone
1 łyżka
śmietanka 30%
200 ml
mielony czarny pieprz
do smaku
sól
do smaku
koperek
do podania

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy na krzyż. Polewamy je oliwą i posypujemy solą – dokładnie ją na nich rozsmarowujemy. Pieczemy 60-90 minut – do miękkości. 

krok 2

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanej patelni 4-5 minut. Dorzucamy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy je do zrumienienia – około 10 minut. Dodajemy posiekaną dymkę, mascarpone i zalewamy śmietanką. Gotujemy do zgęstnienia. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami i ze świeżym koperkiem. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk