Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate
krok 1
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy ją do zeszklenia. Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone, pokrojone grzyby i całe gałązki rozmarynu. Smażymy, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią.
krok 2
Na patelnię wlewamy wino, redukujemy – około 2 minut. Wlewamy śmietankę i wodę lub bulion, a następie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
TIP
Sos świetnie się sprawdzi do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek.
TIP 2
Sos można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych grzybów. Trzeba je jednak smażyć na patelni chwilę dłużej.
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!