Podstawowy sos śmietanowy
- masło
- 2 łyżki
- oliwa
- 2 łyżki
- szalotka
- 1 sztuka
- świeże podgrzybki lub borowiki
- 400 g
- świezy rozmaryn
- 2 gałązki
- wytrawne białe wino
- 150 ml
- śmietanka 30%
- 200 ml
- woda lub bulion
- 50 ml
- sól
- do smaku
- mielony czarny pieprz
- do smaku
Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate
krok 1
Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy ją do zeszklenia. Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone, pokrojone grzyby i całe gałązki rozmarynu. Smażymy, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią.
krok 2
Na patelnię wlewamy wino, redukujemy – około 2 minut. Wlewamy śmietankę i wodę lub bulion, a następie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
TIP
Sos świetnie się sprawdzi do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek.
TIP 2
Sos można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych grzybów. Trzeba je jednak smażyć na patelni chwilę dłużej.
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!