Kukbuk
Kukbuk
Porcja makaronu z sosem borowikowym i burratą (fot. Jessica Nadziejko)

Podstawowy sos śmietanowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
masło
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
szalotka
1 sztuka
świeże podgrzybki lub borowiki
400 g
świezy rozmaryn
2 gałązki
wytrawne białe wino
150 ml
śmietanka 30%
200 ml
woda lub bulion
50 ml
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy ją do zeszklenia. Na patelnię wrzucamy dokładnie oczyszczone, pokrojone grzyby i całe gałązki rozmarynu. Smażymy, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią.

krok 2

Na patelnię wlewamy wino, redukujemy – około 2 minut. Wlewamy śmietankę i wodę lub bulion, a następie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. 

TIP

Sos świetnie się sprawdzi do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek. 

TIP 2

Sos można zrobić nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych grzybów. Trzeba je jednak smażyć na patelni chwilę dłużej. 

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk