Kukbuk
Kukbuk
Przepisy z grzybami, sos z suszonych grzybów (fot. Jessica Nadziejko)

Sos z suszonych grzybów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
suszone grzyby (borowiki, prawdziwki, podgrzybki lub maślaki)
120 g
woda
400 ml
masło
2 łyżki
cebula
1 mała sztuka
miód
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
liść laurowy
2 sztuki
śmietanka 30% lub 36%
200 ml
ocet balsamiczny
1 łyżka
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
Opcjonalnie:
woda z namaczania grzybów
ok. 50 ml

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Odcedzamy, zostawiamy wodę z namaczania. 

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę i dodajemy miód. Karmelizujemy. Dokładamy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy śmietankę i ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do zgęstnienia – około 3 minut – na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy około 50 mililitrów wody, która została po namaczaniu grzybów. 

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk