Długo wyczekiwane łagodne maślaki, szlachetne borowiki czy aromatyczne prawdziwki idealnie sprawdzają się nie tylko zamarynowane czy usmażone na patelni, ale także wówczas, gdy zrobi się z nich sos grzybowy. Niezależnie od tego, czy przygotujecie go z grzybów leśnych (dowiedz się, jak wykorzystać leśne grzyby >>), gotowanych (przeczytaj, jak gotować grzyby >>), suszonych, ze śmietaną czy bez śmietany, będzie kusił smakiem i przyciągał zapachem. Bo potraktowane z odpowiednią troską grzyby są w stanie oczarować nawet największych sceptyków. Oto najlepsze przepisy kulinarne na sos z grzybów świeżych, mrożonych i suszonych.
Sos grzybowy – przepisy na 6 pysznych dań
Kremowy w konsystencji i zdecydowany w smaku, urozmaici niejedno danie. Sprawdźcie, jak przygotować idealny sos z grzybów świeżych, suszonych i gotowanych!
Tekst: redakcja
Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate
Sos grzybowy ze śmietaną
To prosty i szybki w przygotowaniu sos śmietanowo-grzybowy, który świetnie sprawdzi się do mięs, placków, makaronu czy różnego rodzaju klusek. Jak przygotować grzyby do sosu? Do czyszczenia użyjcie małego nożyka, a jeśli nie są bardzo brudne, wystarczy delikatnie opłukać je na sitku i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pamiętajcie jednak, aby nie leżały za długo w wodzie – jeśli wchłoną jej zbyt dużo, sos grzybowy nie będzie miał intensywnego smaku.
Później wystarczy już tylko podsmażyć grzyby z szalotką, gałązkami rozmarynu, wlać odrobinę wina, bulionu i śmietanki, a następnie wszystko porządnie przyprawić. Tak przygotowany sos grzybowo-śmietanowy będzie aromatyczny, pachnący i głęboki w smaku. Pst! W sosie grzybowym dobrze czują się nie tylko świeże, ale także mrożone grzyby. Jeśli zdecydujecie się na te ostatnie, smażcie je na patelni chwilę dłużej.
Sprawdź nasz przepis na klasyczny sos śmietanowy z grzybami >>
Sos grzybowy z suszonych grzybów – przepis
Jak na szybko zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów? Ten prosty przepis sprawi, że przyrządzicie go sprawnie we własnej kuchni. Grzyby zalejcie zimną wodą i odstawcie je na całą noc – nieco namiękną, dzięki czemu łatwiej wam będzie zrobić z nich sos. Po tym czasie odcedźcie je, ale nie wylewajcie wody – przyda się później!
Posiekaną cebulę skarmelizujcie na patelni z masłem, a następnie dodajcie namoczone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Wlejcie śmietankę, ocet balsamiczny, doprawcie solą i pieprzem, a później gotujcie do zgęstnienia. Gotowe! Pamiętajcie – sos grzybowy z suszonych grzybów bez śmietany będzie zupełnie inny. Jeśli zależy wam na delikatnym smaku i gładkiej konsystencji, koniecznie o niej pamiętajcie!
Jak zrobić sos grzybowy? Mamy sprawdzone przepisy!
Sos grzybowy do makaronu
Do przygotowania tego pysznego sosu z grzybami do makaronu będziecie potrzebować składników, które bez trudu znajdziecie na sklepowych półkach. Borowiki w połączeniu z aromatycznymi przyprawami – czosnkiem, tymiankiem, szałwią i bazylią – kusząco pachną, jeszcze lepiej smakują, a dodatki sprawiają, że smak sosu z grzybów leśnych jest wyjątkowo głęboki.
Ten sos grzybowy możecie zrobić bez cebuli, jednak polecamy jej użyć, aby sos nabrał charakteru i uzyskał lepszą konsystencję. Uwaga – najlepiej sprawdzi się z nim porowaty makaron (przepis na domowy makaron >>).
Sos grzybowy do gołąbków
Jeśli się zastanawiacie, jak zrobić sos ze świeżych leśnych grzybów, który pasuje do gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sos przygotowany na bazie warzywnego demi-glace – esencjonalnego i aromatycznego bulionu – sprawi, że nie będziecie się mogli oderwać od talerza! Możecie przyrządzić go sami albo użyć gotowego demi-glace, który kupicie w sklepie.
Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie na nią posiekaną cebulę i cukier, a następnie ją skarmelizujcie. Dodajcie oczyszczone i pokrojone grzyby, a później smażcie je 7-10 minut, aż woda odparuje, a grzyby się zrumienią. Dodajcie szczyptę soli, zalejcie demi-glace i doprowadźcie do wrzenia. Mimo że ten przepis na sos grzybowy jest bez śmietany, jego konsystencja jest idealna i doskonale sprawdza się z gołąbkami.
Idealny sos grzybowy? Zobaczcie nasze pomysły
Sos grzybowy do ziemniaków
Jędrne i chrupiące ziemniaki dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. A jak zrobić sos z grzybów, który świetnie się z nimi skomponuje? Pokrojony w kostkę boczek usmażcie na rozgrzanej patelni, wrzućcie oczyszczone, pokrojone grzyby i smażcie je do zrumienienia. Później dodajcie posiekaną dymkę, mascarpone i zalejcie to śmietanką.
Gotujcie do zgęstnienia, a przed podaniem doprawcie solą i pieprzem. Zapewniamy, że tak przygotowany sos z grzybów w połączeniu z pysznymi ziemniakami zasmakuje każdemu!
Sos grzybowy do mięsa
Grzyby świetnie pasują nie tylko do placków, makaronu czy ziemniaków, ale także do mięsa. Podstawą tego prostego przepisu są pulpeciki z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, grzyby shitake i aromatyczne przyprawy. Wyjątkowego smaku sosowi grzybowemu dodają również brandy i musztarda diżońska – koniecznie o nich pamiętajcie.
Jeśli jesteście amatorami kuchni roślinnej, tak przygotowany sos grzybowy możecie podać z makaronem, ryżem, ziemniakami lub pieczywem. By zrobić ten sos, zamiast świeżych grzybów możecie użyć suszonych – z tym że trzeba je namaczać co najmniej 2 godziny w zimnej wodzie. Smak sosu będzie jednak równie dobry.
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Ludzie i inspiracje
Sos pieczarkowy – najlepsze przepisy
Doskonale sprawdza się z mięsem, warzywami w wielu postaciach, makaronem czy plackami. Podpowiadamy, jak robi się sos z pieczarek, który dodaje charakteru nawet przeciętnym daniom.
- Ludzie i inspiracje
5 sosów, dzięki którym każde danie zachwyci mocą aromatu
Potrafią zdziałać cuda i dodać blasku najprostszym potrawom. Idealne do dań mięsnych, a także warzyw w każdej postaci – poznajcie proste przepisy na sosy, które sprawdzą się w niejednej sytuacji.
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Ludzie i inspiracje
Sos pieczarkowy – najlepsze przepisy
Doskonale sprawdza się z mięsem, warzywami w wielu postaciach, makaronem czy plackami. Podpowiadamy, jak robi się sos z pieczarek, który dodaje charakteru nawet przeciętnym daniom.
- Ludzie i inspiracje
5 sosów, dzięki którym każde danie zachwyci mocą aromatu
Potrafią zdziałać cuda i dodać blasku najprostszym potrawom. Idealne do dań mięsnych, a także warzyw w każdej postaci – poznajcie proste przepisy na sosy, które sprawdzą się w niejednej sytuacji.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?