Kukbuk
Kukbuk
A.Matlak

Omlet z kurkami, pomidorami i rukolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
kurki
100 g
sól morska
do smaku
masło
2 łyżki
cebula
1 sztuka
pomidory suszone
kilka sztuk
jajko „zerówka”
3 sztuki
pieprz
do smaku
rukola
garść
pomidorki koktajlowe
garść
camembert
według uznania
szczypiorek
1 łyżka

Przepis, przygotowanie i zdjęcia: Angela Matlak

krok 1

Kurki zasypujemy łyżeczką soli w dużej misce i zalewamy wrzątkiem. Gdy piasek i brud opadną na dno, wyjmujemy grzyby z wody i dokładnie osuszamy.

krok 2

Na niewielkiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, a po minucie oczyszczone kurki. Doprawiamy solą i podsmażamy do momentu, aż kurki się zarumienią. Potrwa to około 5 minut. W połowie gotowania dodajemy posiekane suszone pomidory. Po tym czasie grzyby i pomidory zdejmujemy z patelni.

krok 3

Jajka doprawione solą i pieprzem energicznie roztrzepujemy. Na patelni po kurkach rozprowadzamy łyżkę masła. Wylewamy na nią masę jajeczną i smażymy około 5 minut. W połowie smażenia omlet przewracamy na drugą stronę.

krok 4

Na gotowy omlet wykładamy rukolę, przepołowione pomidorki koktajlowe, kawałki sera, pomidory suszone oraz kurki. Składamy na pół i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy od razu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk