Wbrew pozorom zrobienie idealnie puszystego i nieprzypalonego omletu wcale nie jest proste. Niemniej jesteśmy przekonani, że dla smaku jajek podanych ze słodkim mango albo z gęstym kremem cytrynowym warto podjąć wyzwanie. Czy zdecydujecie się na ascetyczną wersję francuską, podkręconą jedynie cukrem pudrem, czy azjatyckie placki z mnóstwem dodatków – klucz do zrobienia idealnych omletów jest jeden. Do masy jajecznej koniecznie dodajcie odrobinę wody, zaopatrzcie się w patelnię z nieprzywierającą powłoką i… zapomnijcie o diecie. Bez dużej ilości masła się nie obędzie!
11 przepisów na omlet
Proste i satysfakcjonujące śniadanie, czyli pomysły na omlety z różnych stron świata. Sprawdźcie, co zrobić, żeby się nie rwały i wyszły idealnie puszyste.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Angela Matlak
Omlet grzybek >>
Kto pamięta sobotnie poranki, w które babcia robiła słodkie omlety? Jeśli tęsknicie za takim śniadaniem z dzieciństwa, mamy dla was idealny przepis. Jajka wymieszajcie z ubitymi na sztywno białkami i usmażcie na patelni z masłem. Gotowe „grzybki” posypcie cukrem pudrem i nałóżcie na nie solidną porcję domowego dżemu.
Omlet z kurkami, pomidorami i rukolą >>
Skoro śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, w wersji idealnej powinno dostarczyć energii nie tylko na poranek. By dobrze zacząć dzień, omlet usmażcie na złoto z obu stron, a potem wyłóżcie na niego kurki, rukolę, pomidorki koktajlowe i camembert. Szybko złóżcie na pół i podajcie, zanim ostygnie.
Omlet z bobem i ziołami po koreańsku >>
Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi ten sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem musicie tylko doprowadzić do perfekcji metodę zwijania omletu na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!
Omlet z kolendrą, awokado, boczkiem i mango >>
Co powiecie na omlet inspirowany kuchnią azjatycką? Gdy jajka będą się smażyć na patelni, przygotujcie czipsy z boczku. Na gotowym omlecie ułóżcie awokado, słodkie mango, boczek i polejcie to sosem imbirowo-limonkowym. Porcja energii na co najmniej pół dnia!
Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>
Łagodny smak cukinii świetnie sprawdzi się w złocistych omletach z awokado. Szybko usmażcie je na patelni, posmarujcie pastą z dodatkiem szczypiorku i na koniec zwińcie w zgrabne ruloniki. Uwaga, zamiast na oleju lepiej smażyć omlety na maśle klarowanym – będzie nie tylko smaczniej, ale i zdrowiej.
Dutch baby z kremem cytrynowym >>
Oto sposób na każdego niejadka i propozycja dla tych, którzy w sezonie wiosenno-letnim chętnie sięgają po rabarbar. Omlety upieczcie w piekarniku, a rabarbar uduście z cukrem. Kwaskowy smak podbijcie kremem cytrynowym i śmietaną. Takiemu śniadaniu z dodatkiem gęstego kremu cytrynowego naprawdę nikt się nie oprze.
Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>
Kto powiedział, że ziemniaki można jeść tylko na obiad? Sprawdzą się również na śniadanie! Ten przepis to także doskonały sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce szpinaku. Zielone liście podsmażcie z czosnkiem, dodajcie ziemniaki, a na koniec jajka. Odrobina fety na wierzch – i do piekarnika. Szybko i prosto!
Frittata z cukinią >>
Kolejny przepis na włoski klasyk śniadaniowy. Do tego szybki – danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Cukinię przesmażcie na patelni z czosnkiem i oliwą. W tym czasie zapieczcie jajka w piekarniku. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, ułóżcie na niej cukinię i czosnek. Jeszcze szczypta oregano i soli i poczujecie się jak na wakacjach na południowym wybrzeżu!
Śniadaniowa frittata z fasolką szparagową >>
Na takie śniadanie nikt nie będzie kręcił nosem. Do zapiekanej frittaty we włoskim stylu dodajcie polski akcent w postaci fasolki szparagowej. By kompozycja nabrała smaku, koniecznie dorzućcie por i szalotkę. Na koniec danie posypcie świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Frittata z kalafiorem i szafranem >>
Jeśli jesteście głodni kulinarnych eksperymentów, przygotujcie niebanalną frittatę w wersji wegetariańskiej – z kalafiorem i z jedną z najcenniejszych przypraw świata. Cebulę i por przesmażcie z chili, dodajcie na patelnię kalafior i szpinak. Na koniec doprawcie szafranem, zalejcie masą jajeczną i szybko wstawcie do piekarnika. Nie dość, że smakuje wyjątkowo, to jeszcze przepięknie wygląda dzięki charakterystycznej barwie szafranu.
Omlet twarogowy z sosem orzechowym >>
Ten omlet można jeść także na deser. Ci, którzy przedkładają słodkie śniadania nad wytrawne, z pewnością będą zachwyceni twarogowym farszem z kokosem i solidną porcją miodu. Po złożeniu omlet polecamy jeszcze polać sosem z nerkowców i posypać malinami.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?