Kukbuk
Kukbuk
Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Przepisy na krewetki – 14 pysznych pomysłów na szybkie dania

Krewetki należą do najbardziej uniwersalnych owoców morza – pasują do różnych potraw. Dzięki delikatnej teksturze i subtelnemu smakowi krewetki wspaniale smakują po prostu podsmażone na maśle, ale też jako dodatek do makaronów czy sałatek. Oto najlepsze przepisy na krewetki!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Z bagietką, masłem i czosnkiem, zanurzone w zupie kokosowej czy może podane z sosem pomidorowym i spaghetti? Krewetki pasują do wszystkiego! Wybraliśmy te dania z krewetkami, które najbardziej lubimy – poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji do codziennych obiadów, ale też pomysły na specjalne okazje.

Jakie krewetki wybrać?

Zanim przejdziemy do gotowania, warto wiedzieć, jakie krewetki najlepiej sprawdzą się w potrawach. Jeśli zamierzamy przygotować sałatki lub drobne przekąski, postawmy na małe krewetki koktajlowe. Do dań z grilla, makaronów czy zup idealne będą większe egzemplarze, na przykład krewetki tygrysie. 

Możemy z powodzeniem używać zarówno krewetek świeżych, jak i mrożonych. Musimy przy tym pamiętać, że przed przygotowaniem trzeba je dokładnie oczyścić – usunąć pancerz i jelito. Nieobrane krewetki (nadal w pancerzu) dobrze sprawdzą się na przykład na grillu.

Jak przygotować krewetki?

Krewetki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, co sprawia, że stają się dobrym wyborem zarówno na szybki obiad, jak i elegancki posiłek na specjalną okazję. Można je gotować, smażyć, grillować, zawsze będą pyszne! 

Smażone krewetki – szybki sposób na przyrządzenie krewetek. Wystarczy je podsmażyć na maśle lub oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw, takich jak czosnek, chili czy zioła. Tego typu danie jest doskonałe w połączeniu z ryżem lub jako przystawka.

Grillowane krewetki – idealne na letnie spotkania przy grillu. Krewetki można zamarynować w oliwie, cytrynie, czosnku i świeżych ziołach, a następnie grillować przez kilka minut, aż będą soczyste i pełne smaku.

Krewetki w sosie – delikatne krewetki doskonale komponują się w różnorodnych sosach, takich jak kremowy sos śmietanowy, sos pomidorowy czy sos na bazie wina. Tego rodzaju danie świetnie pasuje do makaronów, risotta, sprawdza się także jako nadzienie do naleśników czy tortilli.

Krewetki w sałatkach – krewetki są również świetnym dodatkiem do sałatek, szczególnie tych ze świeżymi warzywami, z awokado, cytrusami czy rukolą. Lekkie, orzeźwiające sałatki z krewetkami to świetna opcja na letnie dni.

Jakie smaki pasują do krewetek?

Kluczowym elementem w przygotowywaniu dań z krewetkami jest odpowiedni dobór przypraw, które podkreślą ich naturalny smak. Do krewetek świetnie pasują:

  • Czosnek i cebula – to podstawowe składniki, które dobrze komponują się z owocami morza, dodając im aromatu.
  • Cytryna i limonka – cytrusowe akcenty doskonale kontrastują z delikatnością krewetek, wnosząc świeżość i lekkość do potrawy.
  • Zioła – użycie natki pietruszki, kolendry, tymianku, bazylii czy rozmarynu to świetny sposób na nadanie krewetkom wyrazistego smaku.
  • Chili i papryka – to opcja dla fanów pikantnych smaków.

Oto nasze najlepsze przepisy na dania z krewetkami!

Krewetki z czosnkiem i masłem w papilotach

Soczyste krewetki, masło, czosnek, cytryna i świeże zioła zamknięte w folii, która podczas pieczenia zatrzymuje cały aromat. Wystarczy kilka minut w piekarniku (lub ognisku!) i gotowe – delikatne, pełne smaku, idealnie doprawione.

Najlepsze jeszcze gorące i parzące palce, z chrupiącą bagietką lub lekką sałatką. Minimum pracy, maksimum smaku, czyli dokładnie tak, jak lubimy!

Sprawdź przepis na krewetki z czosnkiem i masłem w papilotach >>

Pad thai z krewetkami

Pad thai to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej. Makaron apetycznie oblepiony słodko-kwaśnym sosem idealnie komponuje się z delikatnym smakiem krewetek.

Całość koniecznie skropcie sokiem z limonki i posypcie pokruszonymi orzeszkami ziemnymi! Co najlepsze, pad thai z powodzeniem sprawdzi się na przykład w wersji z kurczakiem lub wege – z tofu. 

Sprawdź przepis na pad thai z krewetkami >>

Makaron z krewetkami, pomidorkami i sosem arrabbiata

Krewetki i makaron? Najlepsze połączenie! Nie potrzeba tu wiele – wystarczy sos pomidorowy i idealnie podsmażone na maśle krewetki. Aby danie miało jeszcze więcej smaku, używamy do makaronu zarówno świeżych pomidorów, jak i pikantnego sosu arrabbiata.

Polecamy tagliatelle lub inny grubszy makaron (świetnie sprawdzi się na przykład penne), który poradzi sobie z gęstym sosem. 

Sprawdź przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami i sosem arrabbiata >>

Zupa chlebowa. Wermut. (fot. Maciek Niemojewski)

Chlebowa zupa z krewetkami 

Takiej zupy jeszcze nie jedliście, gwarantujemy! Delikatny, aksamitny krem przyjemnie rozgrzewa, a do jego zrobienia świetnie nadaje się… czerstwy chleb. Podpieczone grzanki miksujemy z bulionem, sosem z krewetek i białym winem.

Gotową zupę serwujemy z usmażonymi krewetkami, grzankami, posiekaną kolendrą i białym sezamem.

Sprawdź przepis na chlebową zupę z krewetkami >>

Jak jeść krewetki? Podpowiadamy najlepsze przepisy!

Surf & turf, czyli chorizo z krewetkami 

Temu, kto wymyślił danie surf & turf, należy się specjalna nagroda. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że kiełbasa chorizo i krewetki nie będą stanowić zgranego duetu, jest wręcz przeciwnie.

Paprykowe chorizo dobrze podkręca smak krewetek, a na talerzu lądują jeszcze ziemniaki. To dobry pomysł na szybki obiad!

Sprawdź przepis na surf & turf, czyli chorizo z krewetkami >>

Krewetki tandori z raitą i bobem

Sekretem tego dania jest marynowanie krewetek w imbirze, czosnku i przyprawie tandori. Dzięki temu nabierają nieco orientalnego charakteru. Dodatki? Raita, czyli sos na bazie jogurtu ze startym świeżym ogórkiem i z posiekaną kolendrą.

My postanowiliśmy jeszcze dorzucić kilka ziarenek ugotowanego bobu – poza sezonem możecie użyć mrożonego.

Sprawdź przepis na krewetki tandori z raitą i bobem >>

Krewetki w chili na owocowej salsie (fot. Maciej Niemojewski)

Krewetki w chili z owocową salsą

Krewetki lubią się z chili. Same mają dość łagodny smak, więc warto używać do nich wyrazistych przypraw. W naszej marynacie nie może oczywiście zabraknąć czosnku, imbiru i soku z cytryny.

Do krewetek serwujemy owocową salsę z melona, arbuza i ogórka. To bardzo orzeźwiające, lekkie danie, idealne na lunch.

Sprawdź przepis na krewetki w chili z owocową salsą >>

Jak przyrządzać krewetki? Mamy swoje sposoby

Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Szaszłyki z krewetek

Najprostszy sposób na krewetki – marynować je około pół godziny, a następnie wrzucić na grill lub patelnię grillową. Aby ułatwić sobie obracanie ich na patelni, nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków.

Marynata tym razem również jest nietypowa, ponieważ zawiera między innymi wino śliwkowe, sos sojowy i miód. Nie zaszkodzi też nieco chili!

Sprawdź przepis na szaszłyki z krewetek >>

Przepis na zapiekane krewetki z pomidorkami i koprem włoskim (fot. Maciek Niemojewski)

Szybkie krewetki z piekarnika z pomidorkami

W większości przepisów krewetki są smażone lub gotowane. Proponujemy wam więc eksperyment: krewetki z piekarnika. A właściwie przepyszną zapiekankę krewetkową. Dodajemy do niej kawałki czerstwego chleba, pomidorki koktajlowe, kapary i seler naciowy.

To ten typ dania, które robi się właściwie samo, wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy.

Sprawdź przepis na szybkie krewetki z piekarnika z pomidorkami >>

Cukiniowe spaghetti z krewetkami

Dla tych, którzy lubią więcej warzyw lub ograniczają makaron, ten przepis będzie jak znalazł. Mamy tu bowiem spaghetti z cukinii z dodatkiem krewetek. Cukiniowe nitki obtaczamy w bazyliowym pesto i dodajemy do tego pomidorki koktajlowe.

Takie spaghetti z krewetkami zrobicie w kilka minut, a jest tak dobre, że przekona do siebie nawet zagorzałych miłośników makaronu.

Sprawdź przepis na cukiniowe spaghetti z krewetkami >>

Przepis na domowe curry z krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Kremowe curry z krewetkami i warzywami

Curry, czyli wspaniały gęsty indyjski gulasz, jest niezwykle uniwersalną potrawą. Możemy przygotować je z kurczakiem, tofu, rybą lub właśnie krewetkami. Sos pachnie mleczkiem kokosowym i przyprawami, nie brakuje w nim też warzyw.

Aby curry nie było zbyt mdłe, dodajemy kilka kawałków ananasa. Krewetki w sosie curry najlepiej smakują podane z ryżem basmati.

Sprawdź przepis na kremowe curry z krewetkami i warzywami >>

Krewetki – przepisy na te owoce morza są proste i pyszne

Przepis na sałatkę z arbuzem, malinami i krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z krewetkami, arbuzem i malinami

Ta sałatka to kwintesencja lata. Kombinacja smaków nie jest jednak oczywista. Soczystego, słodkiego arbuza łączymy z kwaskowymi malinami, dorzucamy krewetki podsmażone na maśle z czosnkiem. Wykańczamy danie grzankami i dressingiem na bazie octu balsamicznego, miodu i malin.

Sałatka jest świetna jako dodatek do potraw, ale sprawdzi się też jako samodzielna przekąska.

Sprawdź przepis na sałatkę z krewetkami, arbuzem i malinami >>

Talerz empanadas z krewetkami i mozzarellą, sos pebre, listki kolendry

Empanadas z krewetkami i mozzarellą 

Wyobraźcie sobie, że przegryzacie jeszcze ciepłego pierożka, a w środku znajduje się przepyszne krewetkowe nadzienie i ciągnący się ser. Czy może być coś lepszego?

Pierożki same w sobie są doskonałe, ale będą jeszcze wspanialsze, jeśli podamy je z sosem z pomidorów, papryki i cebuli, doprawionym kolendrą i natką pietruszki. Smakują niczym z najlepszej restauracji!

Sprawdź przepis na empanadas z krewetkami i mozzarellą >>

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami (fot. Maciej Niemojewski)

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami

Spring rollsy mają to do siebie, że można je nadziewać niemal wszystkim. Nasza propozycja to zawinięcie w papier ryżowy kawałków arbuza, mango, melona i oczywiście krewetek.

Nie zapomnijcie o sosach: sambal, orzechowym z chili i imbirowo-pomarańczowym z sezamem. Spring rollsy dobrze się odnajdą w roli przekąski lub przystawki przed daniem głównym. 

Sprawdź przepis na spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk