Z bagietką, masłem i czosnkiem, zanurzone w zupie kokosowej czy może podane z sosem pomidorowym i spaghetti? Krewetki pasują do wszystkiego! Wybraliśmy te dania z krewetkami, które najbardziej lubimy – poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji do codziennych obiadów, ale też pomysły na specjalne okazje.
Jakie krewetki wybrać?
Zanim przejdziemy do gotowania, warto wiedzieć, jakie krewetki najlepiej sprawdzą się w potrawach. Jeśli zamierzamy przygotować sałatki lub drobne przekąski, postawmy na małe krewetki koktajlowe. Do dań z grilla, makaronów czy zup idealne będą większe egzemplarze, na przykład krewetki tygrysie.
Możemy z powodzeniem używać zarówno krewetek świeżych, jak i mrożonych. Musimy przy tym pamiętać, że przed przygotowaniem trzeba je dokładnie oczyścić – usunąć pancerz i jelito. Nieobrane krewetki (nadal w pancerzu) dobrze sprawdzą się na przykład na grillu.
Jak przygotować krewetki?
Krewetki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, co sprawia, że stają się dobrym wyborem zarówno na szybki obiad, jak i elegancki posiłek na specjalną okazję. Można je gotować, smażyć, grillować, zawsze będą pyszne!
Smażone krewetki – szybki sposób na przyrządzenie krewetek. Wystarczy je podsmażyć na maśle lub oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw, takich jak czosnek, chili czy zioła. Tego typu danie jest doskonałe w połączeniu z ryżem lub jako przystawka.
Grillowane krewetki – idealne na letnie spotkania przy grillu. Krewetki można zamarynować w oliwie, cytrynie, czosnku i świeżych ziołach, a następnie grillować przez kilka minut, aż będą soczyste i pełne smaku.
Krewetki w sosie – delikatne krewetki doskonale komponują się w różnorodnych sosach, takich jak kremowy sos śmietanowy, sos pomidorowy czy sos na bazie wina. Tego rodzaju danie świetnie pasuje do makaronów, risotta, sprawdza się także jako nadzienie do naleśników czy tortilli.
Krewetki w sałatkach – krewetki są również świetnym dodatkiem do sałatek, szczególnie tych ze świeżymi warzywami, z awokado, cytrusami czy rukolą. Lekkie, orzeźwiające sałatki z krewetkami to świetna opcja na letnie dni.
Jakie smaki pasują do krewetek?
Kluczowym elementem w przygotowywaniu dań z krewetkami jest odpowiedni dobór przypraw, które podkreślą ich naturalny smak. Do krewetek świetnie pasują:
- Czosnek i cebula – to podstawowe składniki, które dobrze komponują się z owocami morza, dodając im aromatu.
- Cytryna i limonka – cytrusowe akcenty doskonale kontrastują z delikatnością krewetek, wnosząc świeżość i lekkość do potrawy.
- Zioła – użycie natki pietruszki, kolendry, tymianku, bazylii czy rozmarynu to świetny sposób na nadanie krewetkom wyrazistego smaku.
- Chili i papryka – to opcja dla fanów pikantnych smaków.
Oto nasze najlepsze przepisy na dania z krewetkami!