Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle z chrupiącymi krewetkami, świeżymi pomidorami i sosem Arrabiata

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
oliwa z oliwek
50 g
cebula szalotka
1 sztuka
pomidorki koktajlowe
250 g
sos Arrabiata Barilla
400 g
krewetki
250 g
masło
40 g
oliwa z oliwek
40 g
świeży tymianek
garść
czosnek
2 ząbki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
pieprz cayenne
szczypta
sok z cytryny
1 łyżeczka
makaron tagliatelle Barilla
300 g

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

krok 2

Szalotkę drobno siekamy, pomidorki przekrajamy na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szalotkę do zeszklenia. Dodajemy pomidory, smażymy ok. 2 minut. Dodajemy sos Arrabiata Barilla i gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut.

krok 3

Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy oczyszczone krewetki, rozgniecione ząbki czosnku i tymianek. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cayenne. Na koniec dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka sekund.

krok 4

Gotowy makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Każdą porcję makaronu podajemy z kilkoma krewetkami i gałązką świeżego tymianku.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk