Kukbuk
Kukbuk
Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami (fot. Maciej Niemojewski)

Spring rollsy z melonem, mango, arbuzem i krewetkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Domowy sambal:
papryczki pepperoni
15 sztuk
sól
2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
brązowy cukier
1 łyżeczka
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
ocet ryżowy
1 łyżka
sok z limonki
30 ml
oliwa
1 łyżka
Sos orzechowy z chili:
masło orzechowe
1 łyżka
tahini
1 łyżka
domowy sambal
1 łyżeczka
brązowy cukier
1 łyżeczka
sok z limonki
30 ml
sos sojowy
30 ml
zimna woda
50 ml
Sos imbirowo-pomarańczowy z sezamem:
dymka
1 sztuka
starty imbir
1 łyżeczka
domowy sambal
½ łyżeczki
ocet ryżowy
2 łyżki
sos sojowy
50 ml
olej sezamowy
1 łyżka
brązowy cukier
½ łyżeczki
biały sezam
1 łyżka
sok z pomarańczy
z 1 sztuki
Spring rollsy:
makaron ryżowy
50 g
melon
½ sztuki
mango
1 sztuka
arbuz
200 g
marchewka
1 sztuka
ogórek
1 sztuka
awokado
1 sztuka
sałata
kilka liści
krewetki gotowane
200 g
papier ryżowy
1 opakowanie
woda do namaczania papieru

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Przygotowujemy sambal. Papryczki myjemy, kroimy razem z pestkami na kawałki i wkładamy do malaksera. Dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, brązowy cukier, ocet jabłkowy i ryżowy, sok z limonki oraz oliwę. Blendujemy około 2 minut. Przekładamy do słoiczka i wstawiamy go do lodówki.

krok 2

Wszystkie składniki sosu orzechowego umieszczamy w miseczce i blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoiczka i wstawiamy go do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.

krok 3

Dymkę siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy starty imbir, domowy sambal, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier, biały sezam i sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

krok 4

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wszystkie owoce oraz marchewkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Ogórka kroimy w podłużne paski. Liście sałaty myjemy i pozbawiamy twardych łodyg.

krok 5

Papier ryżowy namaczamy w wodzie z obu stron. Na pojedynczy arkusz nakładamy sałatę, owoce, warzywa, makaron ryżowy i krewetki. Zaginamy boki papieru do środka i zawijamy spring rollsy. Gotowe odkładamy na papier do pieczenia. Podajemy z wcześniej przygotowanymi sosami.

TIP

Takie spring rollsy możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. Do środka wkładamy wtedy owoce, warzywa i makaron ryżowy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka