Wieczór to idealna pora by nadrobić towarzyskie zaległości. Gdy już wreszcie możemy zapomnieć o pracy, najlepiej umówić się z przyjaciółmi. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie oglądanie ulubionego serialu, zawody w Scrabble czy partię pokera, przy okazji spotkania nie obejdzie się bez przekąsek. Umówcie się ze znajomymi i niech każdy przygotuje na spotkanie coś smacznego. Mamy dla was kilka podpowiedzi i pomysłów na porcję słodkich i słonych przekąsek.
20 słodkich i słonych przekąsek na wieczór z przyjaciółmi
Zestaw przysmaków na spotkanie również online ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Monika Walecka
słone
Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce
Rumiane frytki z cukinii to jedna z naszych ulubionych wieczornych przekąsek – lżejsze niż ich tradycyjna, ziemniaczana wersja, delikatne w smaku, ale sycące i uzależniające dzięki serowej skorupce. Świetnie komponują się z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu, ale sprawdzą się też i jako przekąska, i jako dodatek do większego dania, kiedy będziecie bardziej głodni. Każdą frytkę dokładnie obtoczcie w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka – w tak przygotowanej chrupkiej otoczce miękka cukinia zostanie poskromiona, a wszystkie soki, które uwolni podczas pieczenia, zostaną w środku, co gwarantuje wspaniałe doznania smakowe. Upieczcie do zrumienienia i podajcie, póki ciepłe!
Sprawdź przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>
Wytrawne ciasteczka z pastą tahini
Ten przepis jest dowodem na to, że ciastka wcale nie muszą być słodkie! W tej wytrawnej wersji smak gorzkiej pasty tahini dopełniają ostro-słodkie dymka i por. Masę na ciastka możecie przygotować wcześniej, a do piekarnika włożyć je na chwilę przed tym, gdy znajomi zadzwonią do drzwi. To świetna przegryzka na filmowy maraton. W towarzystwie twarożku czy pasty rybnej sprawdzą się również jako miniśniadanie, kiedy zagapicie się z przyjaciółmi i poranek zastanie was przy ostatnim odcinku ulubionego serialu.
Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem
Po chrupiące, napakowane pysznościami trójkąciki quesadillas łatwo sięgnąć, kiedy jesteśmy zaaferowani intensywną rozgrywką na ekranie lub przy grze planszowej. W pszenne placki zawińcie kawałki piersi indyka, świeży szpinak i upieczoną dynię – jej słodki smak idealnie pasuje do przyprawionego sumakiem i papryką mięsa. Przed podaniem tortillę posypcie mozzarellą i krótko podsmażcie na patelni. Dzięki temu ser będzie się przyjemnie ciągnąć, a placek nabierze chrupkości. W tej wersji quesadillas świetnie smakują z dipem jogurtowym i ze świeżymi ziołami.
Zobacz, jak zrobić quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>
Placki z kalafiora z kremowym labnehem
Wegetariańskie placki z kalafiora to idealna przekąska na długie wieczory z przyjaciółmi – niezależnie od tego, czy postanowiliście zorganizować maraton filmowy, czy rozegrać partię twistera. To też świetna alternatywa dla klasycznych przegryzek imprezowych – czipsów, krakersów czy słonych paluszków – tyle że dużo zdrowsza! Smak kalafiora doskonale komponuje się z inspirowanym kuchnią bliskowschodnią dipem na bazie labnehu, jogurtu naturalnego, cytryny i za’ataru. Nie martwcie się, że będziecie stali przy garnkach, kiedy przyjdą goście! Jeśli wcześniej przygotujecie ciasto na placki, będziecie mogli je usmażyć w kilka minut, kiedy wszyscy już się zgromadzą – przy tej czynności śmiało proście o pomoc przyjaciół.
Sprawdź przepis na placki z kalafiora z kremowym labnehem >>
Humus z dyni z pieczonymi marchewkami
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o humus – o to, kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną. By uniknąć przy stole polityki, dodajemy pieczoną dynię, której słodki smak pomoże zażegnać wszelkie konflikty, a gdyby dyniowej słodyczy było mało, dokładamy jeszcze pieczone marchewki! Na koniec posypujemy humus sezamem, podpieczonymi ziarnami ciecierzycy i natką pietruszki, której świeży aromat i intensywny smak doda daniu charakteru.
Wypróbuj przepis na humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
Serowe krakersy z tahiną
Gdy przychodzi ochota na coś do chrupania, warto mieć pod ręką serowe krakesy, takie, których nie wysypuje się ze sklepowego opakowania. Te domowe są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków, a połączone z tahinowym sosem, grillowaną dymką, młodymi liśćmi i kwiatami, z prostej przekąski zmienią się w wykwintną przystawkę, idealną na wieczór z przyjaciółmi. Będzie pysznie, a do tego pięknie!
Zobacz przepis na serowe krakersy z tahiną >>
Club sandwich - kanapka klubowa
Ta amerykańska kanapka klubowa to przystawkowy klasyk. Co ważne, tosty przełożone bekonem, szynką i musztardą robi się w zaledwie 15 minut! Do tego zestawienia dodajcie sałatę i ser, najlepiej cheddar, a na wierzchu ułóżcie pomidorki koktajlowe. I koniecznie przygotujcie więcej porcji, bo na jednej na pewno się nie skończy!
Bakłażany z orzechami włoskimi
Roladki z grillowanego bakłażana, wypełnione pastą z orzechów, kolendry i pestek granatu, to gruziński pomysł na przystawkę. Bakłażana możecie usmażyć lub upiec w piekarniku – zależnie od preferencji. Później pozostanie wam tylko nadziać rumiane plastry warzywa pastą orzechową, a przed podaniem posypać je granatem i listkami kolendry. Serwujcie od razu lub po schłodzeniu – o ile uda wam się nie zjeść wszystkiego zaraz po przygotowaniu.
Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem
Oto dobitny przykład na to, że nie trzeba w kuchni spędzać wiele czasu, by przygotować satysfakcjonujące danie pełne smaków i kolorów. W tym wypadku wystarczy, że zrobicie marynatę, zanurzycie w niej warzywa, a następnie włożycie je do piekarnika. W kilkanaście minut powstanie zdrowa i pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się w roli wieczornej przystawki. Przed podaniem posypcie warzywa aromatycznym za’atarem i listkami mięty – będą jeszcze smaczniejsze. Możecie serwować je bez dodatków, ale gwarantujemy, że z dipem miętowo-kokosowym na pewno zrobią jeszcze większe wrażenie!
Zobacz przepis na pieczone warzywa z sosem miętowo-kokosowym >>
Podpłomyk z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
Ten obłożony mozzarellą i pomidorkami podpłomyk to swojska wersja klasycznej neapolitańskiej pizzy. Lekkość i odrobinę egzotyki nadaje daniu mus z awokado, który zastępuje tradycyjny sos pomidorowy. Ciasto trzeba zostawić do wyrośnięcia – spokojnie może jednak rosnąć całą noc, śmiało więc możecie zrobić je nawet dzień wcześniej, a do piekarnika wstawić tuż przed tym, jak przyjdą goście.
Wypróbuj przepis na podpłomyk z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi >>
słodkie
Mini tarty z gruszkami
Duża tarta czy małe tarteletki? Decyzja należy do was – a my lojalnie podpowiadamy, że wersja mini zawsze znika szybciej niż klasyczna. Być może z powodu uroku, być może dlatego, że cała może trafić wprost do ust – bo czy duża, czy mała, ta tarta cudownie pachnie gruszkami i kokosem. Jeśli dodatkowo polejecie ją rozpuszczoną czekoladą, nie łudźcie się, że cokolwiek zostanie na talerzu.
Chlebek elficki
Kuszący bogactwem pysznych i zdrowych bakalii chlebek elficki wzmocni was, kiedy będziecie spędzać wieczór na wymagających bataliach na planszy czy przed ekranem. Z taką dawką dobrej energii niestraszne okażą się nawet najtrudniejsze intelektualne wyzwania. Do ciasta możecie dorzucić dowolne bakalie – te, które lubicie najbardziej, albo te, które zbiegiem okoliczności zalegają na dnie szafki. Pamiętajcie tylko, by je przed dodaniem do ciasta uprażyć na złoto w rozgrzanym piekarniku. Dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale i przyjemnie kruche.
Ciasteczka z orzechami włoskim
Masło utrzyjcie z cukrem i żółtkiem, dodajcie esencję waniliową, sól i mąkę i dokładnie wymieszajcie. Z ciasta ulepcie kulki wielkości orzechów włoskich, a później każdą z nich obtoczcie w posiekanych orzechach i ułóżcie na blasze. Na wierzch połówka orzecha, chwila w piekarniku i… gotowe! Te chrupiące ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich nie tylko doskonale smakują, ale również skutecznie dekoncentrują przeciwników – jeżeli spędzacie wieczór na grach, postawcie na ten przysmak. Zwłaszcza jeśli rozgrywka jest bardziej zacięta niż zwykle.
Muffinki z owocami i gorzką czekoladą
Urocze babeczki z owocami na dwa kęsy lubią znikać niepostrzeżenie. Bo trudno o lepsze połączenie niż puszyste, maślankowe ciasto z owocami i czekoladą. W tym wypadku sprawdzą się dowolne sezonowe owoce – wiśnie, maliny, jagody, truskawki. Posypcie muffinki kuszącą maślaną kruszonką, a w każdej wersji wzbudzą zachwyt.
Marchewkowe ciasteczka z białą czekoladą
Te marchewkowe ciasteczka zaskoczą wszystkich gości. Nie zdradzajcie im, co jest w środku, dopóki nie spróbują! Smak białej czekolady doskonale komponuje się z kwaskową, korzenną konfiturą marchewkowo-pomarańczową, a całość przyjemnie chrupie. Do tego ciasteczka są proste w przygotowaniu – czy może być lepiej? To świetna alternatywa dla sklepowych słodkości. Pamiętajcie, by przed nadziewaniem ciastka porządnie ostygły. Po upieczeniu są bardzo miękkie, nietrudno więc o katastrofę!
Wypróbuj przepis na marchewkowe ciasteczka z białą czekoladą >>
Popękane ciasteczka – chocolate crinkles
Na chocolate crinkles, z braku lepszej nazwy, mówi się po prostu „popękane ciasteczka”. Ten oryginalny skandynawski deser swój niesamowity wygląd zawdzięcza temu, że przed pieczeniem kulki ciasta obtacza się w cukrze pudrze. Z masy zrobionej z czekolady, jajek, cukru i mąki wystarczy uformować niewielkie kulki, zanurzyć je w drobinkach cukru, a później piec przez 12 minut w piekarniku. Przygotowanie zajmie wam niewiele ponad 20 minut – idealna propozycja, gdy nie macie zbyt dużo czasu, a chcecie podać coś wyjątkowego.
Sprawdź przepis na popękane ciasteczka – chocolate crinkles >>
Karmelki z orzechami
Karmel i orzechy to idealne połączenie – wiadomo to nie od dziś! Tym razem proponujemy szybką przekąskę, która zapewni wam dużo chrupania i mnóstwo wartości odżywczych. W sam raz na wieczór filmowy z przyjaciółmi! Karmelki zawsze znikają ze stołu w niewyjaśnionych okolicznościach, dlatego jeszcze przed imprezą upewnijcie się, że przygotowaliście ich pod dostatkiem!
Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem
Piekąc te przepyszne ciasteczka bananowo-sezamowe, wypełnicie słodkim zapachem cały dom. Stąd już prosta droga do tego, by pobudzone zmysły nie pozwoliły wypiekom pozostać zbyt długo na talerzu. Smakują wyjątkowo dzięki kontrastowi słodyczy bananów i gorzkawego smaku tahini. Takie ciasteczko idealnie pasuje i jako smakołyk do filiżanki herbaty, i jako jedna z wielu małych przekąsek do pochrupania pomiędzy partiami gry planszowej lub przy emocjonującym serialu.
Zobacz, jak przygotować bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem >>
Babeczki pietruszkowo-limonkowe
Te cytrusowe babeczki świetnie się sprawdzą podczas letniego wieczoru w ogrodzie. Możecie do nich dodać posiekane uprażone migdały – będą miło chrupały, zatopione w miękkim cieście. Koniecznie zróbcie też lukier z soku z cytryny i cukru pudru, by dopełnić rozkoszy podniebienia. Pst! Gdyby wieczór okazał się dość chłodny, śmiało możecie serwować babeczki na ciepło. W obu odsłonach smakują doskonale.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?