Kukbuk
Kukbuk
Mini tarty z gruszkami i czekoladą (fot. Plate of joy)

Tarta z gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie w lodówce
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
200 g
sól
szczypta
cukier puder
40 g
masło
120 g
żółtko z jajka "zerówka"
1
woda
2 łyżeczki
nadzienie:
masło
100 g
cukier
1/2 szklanki
migdały
1 szklanka
wiórki kokosowe
25 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
2 sztuki
gruszka
3

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy

TIP

Duża tarta czy małe tartaletki? To zależy, jak duży masz apetyt na kruche ciasto z soczystymi gruszkami i wiórkami kokosowymi.

krok 1.

Mąkę, sól i cukier mieszamy w misce, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wszystko dokładnie siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Następnie dokładamy żółtko, wlewamy zimną wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie. Wykładamy ciastem formę na tartę o średnicy 20-22 centymetrów. Nakłuwamy je delikatnie widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub fasolą. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze kilka minut.

krok 2.

Masło, cukier, migdały, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy mieszamy w misce, następnie dodajemy roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu kładziemy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Tartę możemy posypać przed pieczeniem płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, a upieczoną i wystudzoną udekorować gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Tartę możemy również upiec w małych foremkach, pamiętając o tym, aby skrócić czas pieczenia – te ze zdjęć były pieczone około 20 minut.

więcej przepisów z gruszkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk