Kukbuk
Kukbuk
Pierogi z bigosem, grzybami i żurawiną – PRZEPIS

Pierogi z bigosem, grzybami i żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ciasto:
suszone grzyby
10 g
mąka pszenna lub orkiszowa jasna
230 g + do podsypania
sól
½ łyżeczki + 1 łyżeczka do gotowania
oliwa
15 ml
gorąca woda
130 ml
Farsz:
grzyby suszone (tylko kapelusze)
8 sztuk
bigos
400 g
olej rzepakowy
10 ml
suszona żurawina
60 g
Do podania:
cebula
1 sztuka
margaryna wegańska
30 g
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki
• kwaśna śmietana
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Suszone grzyby mielemy na pył. Do miski przesiewamy mąkę, proszek grzybowy i ½ łyżeczki soli, dodajemy oliwę i wlewamy bardzo gorącą wodę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką, następnie zagniatamy ręcznie, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Formujemy je w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na blat na 15 minut, aby odpoczęło.

krok 2

Kapelusze suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Bigos siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego odsączone z nadmiaru wody i pokrojone w paski suszone grzyby, chwilę smażymy i dodajemy suszoną żurawinę. Wrzucamy posiekany bigos, mieszamy – smażymy na średnim ogniu, aż większość soków odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 3

Blat podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z ciasta dowolnej wielkości kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy pierogi.

krok 4

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy margarynę, wrzucamy cebulę, ½ łyżeczki soli i czarny pieprz. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka zacznie się rumienić. Zdejmujemy z ognia.

krok 5

Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 2 minuty. Przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi z wody i nakładamy na talerze. Wierzch polewamy margaryną z podsmażoną cebulką. Podajemy od razu po przygotowaniu z łyżką kwaśnej śmietany.

TIP:

Pierogi możemy zamrozić od razu po przygotowaniu lub ugotować, przełożyć do dużej miski, skropić odrobiną oleju i dokładnie wymieszać, aby się nie posklejały. Tak przygotowane pierogi możemy wystudzić i zamrozić lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pierogi z lodówki przed podaniem podsmażamy na margarynie na złoty kolor. Mrożone pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk