Kukbuk
Kukbuk

Pierogi ruskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka pszenna
500 g
sól
szczypta
ciepła woda
ok. 100 ml
farsz:
ugotowane ziemniaki
500 g
tłusty twaróg
300 g
duża cebula
1 sztuka
masło
50 g
sól i pieprz
do smaku
maślana cebulka:
cebula
2 sztuki
masło
50 g

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Na początek farsz. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe utłucz na niezbyt idealne purée, odstaw do przestudzenia. Wszystkie cebule obierz i pokrój w kostkę. Na patelni stop masło, wrzuć cebulę i smaż, aż się przyrumieni. Odłóż 2 ⁄₃ do omaszczenia pierogów. Twaróg wrzuć do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ziemniaki i 1 ⁄₃ cebuli. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, nie żałuj tych przypraw, bo w czasie gotowania ich smak nieco zelżeje.

krok 2

Zrób ciasto. Na blat wysyp mąkę, dodaj sól i zrób dołek, po czym wlewaj powoli wodę do dołka i zagniataj ciasto. Prawdopodobnie zużyjesz 100 ml. Jeśli ciasto jest za lepkie, dodaj mąki, a jeśli za suche, dodaj trochę wody. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotową kulę zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

krok 3

Odwiń je z folii i podziel na trzy części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj ściereczką, aby nie obeschły. Oprósz blat mąką i rozwałkuj bardzo cienko pierwszy kawałek ciasta. Za pomocą szklanki lub kieliszka o średnicy ok. 8 cm wycinaj kółka. Na środek placka nałóż farsz, lekko go spłaszcz, aby idealnie wypełnił wnętrze pieroga. Ciasto składaj na pół i sklejaj boki. My tradycyjnie robimy falbankę, ściskając palcami zlepiony brzeg. Gotowe pierogi odkładaj na blat oprószony mąką. Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbieraj i na koniec połącz w jedną kulę. Czynność powtórz z pozostałymi częściami.

krok 4

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do wrzątku wkładaj po kilka pierogów i gotuj od momentu wypłynięcia 3 minuty. Gotowe, jeszcze gorące, podawaj od razu z maślaną cebulką.

Koszyk