Kukbuk
Kukbuk
Na święta sprawdzą się też regionalne pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + czas gotowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
kasza gryczana
1/2 kg
twaróg
1/2 kg
jajko "zerówka"
1 sztuka
cukier
do smaku
mięta
10 listków
mąka pszenna
1 kg
woda
według potrzeby
sól
do smaku

krok 1

Kaszę gryczaną gotujemy na miękko w osolonej wodzie. W międzyczasie ser ugniatamy z jajkiem, cukrem i posiekaną miętą. Dodajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.

krok 2

Z mąki i wody zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Faszerujemy je nadzieniem, dobrze sklejamy i wrzucamy partiami do wrzątku. Każdą partię gotujemy około pięć minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk